Ministerul Agriculturii va depune miercuri in Parlament noua lege a cooperativelor agricole, prin care vrea sa convinga fermierii sa se asocieze oferindu-le scutiri de impozite, astfel ca pot fi inregistrate scaderi de preturi, de exemplu la lapte, a declarat ministrul de resort, Daniel Constantin.

"Astazi (miercuri, n.r.) vom depune legea la Parlament, ma bucur ca exista consensul si altor forte politice sa semneze aceasta initiativa, ma refer la UDMR, la Partidul Social Democrat, la ALDE. Depunem aceasta initiativa si sper sa treaca destul de repede de Parlament, sa trecem de la faza de a-i convinge pe fermieri sa-i stimulam sa creeze cooperative. In primul rand modificand conceptul. Multi ati spus ca ne intoacem la cooperative. Sunt cooperative pe principii moderne care functioneaza si astazi in toate tarile europene, a caror utilitate fermierii o cunosc si isi doresc sa se intoarca la aceste cooperative, dar, repet, pe principii moderne. Schimbam definitia. Nu obligam pe nimeni sa se inscrie acolo ci-i prezentam avantajele pe care le are", a afirmat Constantin la targul Indagra.

Potrivit acestuia, fermierii inscrisi intr-o cooperativa raman proprietarii produselor obtinute, dar trebuie sa comercializeze in comun cel putin 50% din productie, scrie MEDIAFAX.

"Sunt trei facilitati majore pe care dorim sa le introducem pentru a-i convinge pe fermieri. In primul rand, scutirea de la impozitul pe norma de venit. Si aici sunt 700.000 de persoane fizice care primesc subventii de la APIA si care platesc acest impozit. Ei reprezina tinta noastra pentru aceste cooperative. Doi, sa scutim de la plata impozitului pe proprietate. Si aici ma refer la utilaje, cladiri, terenuri pe care le au in proprietate si cu care vin in cooperativa si in al treilea rand cooperativa in ansamblul ei - pentru ca multe sunt deja constituite - sa beneficieze de 20% scutire de la impozitul pe profit pe care il platesc an de an. Eu cred ca in felul acesta vom reusi sa ne organizam mult mai bine, vom reusi pe zona de lapte, de exemplu, sa avem un pret mai bun, asta e marea problema a producatorilor: nu au forta de negociere in fata procesatorilor", a spus Constantin.

Citeste si:
Protestul de trei zile al fermierilor şi transportatorilor începe...
Protestul de trei zile al...

Modificarile vor fi promovate prin modificarea si completarea Legii cooperatiei agricole 566/2004.

Ministrul Agriculturii a vorbit si despre proiectul aprobat de Senat prin care magazinele vor fi obligate sa achizitioneze produsele din categoriile carne, legume si fructe in proportie de cel putin 51% corespunzator fiecarei categorii, din lantul alimentar scurt, adica din productie romaneasca.

"Eu mi-as dori sa avem 100% (productie romaneasca, n.r.), dar nu cred ca putem sa-i obligam, trebuie sa facem astfel incat, si daca va fi lege, si daca nu va fi, sa avem o productie din ce in ce mai mare astfel incat sa existe ce sa puna pe raftul magazinelor si sa incercam sa cream o legatura mai buna intre producator, cooperative si lanturile de hypermarketuri. Daca vom avea cooperative, toate standardele cerute, inclusiv existenta a 12 luni pe an a produselor , cred ca pot fi atinse", a mai spus Constantin.

Citeste si:
Guvernul redefineste cooperativele agricole
Guvernul redefineste...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.