Al treilea pacient care a beneficiat de un transplant de inima artificiala, realizata de firma franceza Carmat, se simte bine la sase luni dupa acea interventie chirurgicala, a anuntat, miercuri, CEO-ul acestei companii.

Pacientul, in varsta de 73 de ani, a fost operat pe 8 aprilie si a fost externat in luna august. Primii doi pacienti care au primit inimi artificiale Carmat au murit - primul, la 74 de zile dupa operatie, iar al doilea, dupa 9 luni de la interventia chirurgicala.

"Al treilea pacient se simte bine. Locuieste singur, langa Strasbourg si merge la spital o data pe saptamana, pentru analize si controale medicale. Calitatea vietii sale este buna", a declarat Marcello Conviti, chief executive officer (CEO) al companiei Carmat. El a refuzat totusi sa comenteze declaratiile facute in luna iunie de profesorul care a inventat inima artificiala Carmat, potrivit caruia un al patrulea pacient va beneficia de un astfel de transplant in lunile urmatoare.

Firma Carmat realizeaza in aceasta perioada teste clinice cu dispozitivul sau cardiac, ce a fost creat sub forma unui implant permanent, conceput pentru a prelungi vietile pacientilor, care nu mai trebuie sa astepte sa primeasca inima unui donator uman. Dupa ce patru pacienti vor fi primit o inima Carmat si vor fi supravietuit cel putin 30 de zile dupa operatie, testele clinice oficiale vor fi extinse la aproximativ 20 de pacienti, pe plan european.

"In prezent, pacientii nostri au trait conectati la aceasta masina pentru o perioada totala de 18 luni. Pentru moment, totul functioneaza bine", a spus Marcello Conviti.

Primul beneficiar al unui transplat cu o inima Carman, un barbat in varsta de 76 de ani, a murit in martie 2014, la doua luni si jumatate dupa operatie.

Al doilea pacient a murit in mai 2015, dupa ce inima lui a suferit o eroare de functionare, cauzata de unul dintre senzorii de pe monitorul de verificare, insa specialistii care au investigat cazul nu au descoperit probleme fundamentale la nivelul dispozitivului Carmat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.