Europa detine cele mai mari rate din lume in ceea ce priveste fumatul si consumul de alcool, iar peste 50% din populatia sa are o greutate peste cea normala, confruntandu-se astfel cu riscuri majore de boli cardiace, cancer si alte maladii mortale, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Intr-un raport despre sanatatea locuitorilor din Europa, prezentat miercuri, Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca, desi multe tari au reusit sa diminueze anumiti factori de risc, precum mortalitatea infantila, ratele aferente obezitatii, fumatului, consumului de alcool "au ramas la un nivel alarmant de ridicat", informeaza Reuters.

"Europenii beau alcool si fumeaza mai mult decat toti ceilalti. Suntem campioni mondiali - insa acesta nu este un record bun", a declarat Claudia Stein, directorul departamentului de Informatii, evidenta, studii si inovatii din cadrul filialei europene a OMS.

Claudia Stein spune ca acest fenomen ar putea avea cel mai grav impact asupra oamenilor tineri, deoarece vietile lor ar putea fi scurtate, daca ei nu isi vor reduce consumul de tutun, alcool si calorii. Aproape 60% din totalul oamenilor din tarile europene sunt supraponderali sau obezi, iar 30% dintre ei sunt fumatori. La nivel european, 11 litri de alcool pur sunt consumati de fiecare persoana intr-un singur an.

Raportul OMS arata totusi ca, pentru moment, speranta de viata este pe cale sa creasca in Europa, iar regiunea tinde sa isi reduca mortalitatea infantila, cu 1,5% pe an pana in 2020. De la precedentul raport despre sanatatea europenilor, publicat in 2012, imbunatatiri substantiale au fost remarcate in ceea ce priveste cazurile de deces provocate de cauze externe, precum accidente de trafic si sinucideri.

Zsuzsanna Jakab, director regional la OMS Europe, a laudat ameliorarile in domeniul sanatatii si cresterea sperantei de viata pe plan european, insa a lansat si un avertisment, scrie MEDIAFAX.

"Acesta este un risc cat se poate de real, ca aceste castiguri sa fie anulate, daca fumatul si consumul de alcool isi vor mentine ratele de crestere actuale. Datele sunt deosebit de relevante pentru persoanele tinere, care ar putea sa nu mai traiasca la fel de mult ca bunicii lor"
, a spus Zsuzsanna Jakab.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Raportul a analizat si ratele de vaccinare a populatiei europene si a remarcat niveluri in general bune pe plan continental. Rata medie de imunizare impotriva rujeolei a crescut de la 93,4%, in 2010, la 93,7%, in 2011, si la 94,6%, in 2012. Totusi, anumite "goluri de imunitate" au continuat sa apara "in cazul unor transmisii endemice, care au dus la mai multe epidemii de rujeola si rubeola in anii recenti", precizeaza acelasi raport.

In 2015, patru decese cauzate de rujeola au fost raportate in Europa, iar un copil a murit de difterie - primul caz de acest tip din ultimele trei decenii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.