Social 20 Iunie 2015 10:03
ICCJ a decis vineri ca edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu si Ion Brad sa fie cercetaţi in libertate, sub control judiciar, in dosarul privind atribuirea preferenţiala de lucrari unor firme de la care primeau "comisioane" de 10% din valoarea contractelor incheiate.

Update

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, s-a prezentat, sambata, la Secţia 1 Poliţie din Capitala, unde trebuie sa mearga dupa ce instanţa suprema a decis sa fie cercetat sub control judiciar.

Andrei Chiliman a ajuns la Secţia 1 Poliţie in jurul orei 9.30, la aproape 10 ore ore dupa ce instanţa suprema a respins cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare preventiva a primarului si a decis ca acesta sa fie cercetat in libertate, in dosarul in care este acuzat de complicitate la trafic de influenţa. Chiliman va stabili cu poliţistii supraveghetori zilele in care se va prezenta la Poliţie in cadrul masurii controlului judiciar.



Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, si Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman, sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracțional organizat si trafic de influența, iar Chiliman si consilierul local din Sectorul 1 Ion Brad, de constituirea a unui grup infracțional organizat si complicitate la trafic de influența.

Procurorii DNA i-au reţinut pe cei patru si au cerut Inaltei Curţi de Casaţie si Justiţie arestarea lor preventiva, propunerea fiind respinsa, vineri noapte, de instanţa, care a dispus masura controlului judiciar.
In perioada in care se vor afla sub control judiciar, Chiliman, Moisescu, Costescu si Brad au interdicţie sa paraseasca ţara fara incuviinţarea procurorilor si sunt obligaţi sa se prezinte la poliţie in zilele care vor fi stabilite prin programul de supraveghere, dar si la procurori si in faţa instanţei, ori de cate ori sunt chemaţi, precum si sa anunţe daca isi schimba locuinţele.

Decizia de arestare preventiva poate fi contestata tot la instanţa suprema, care va decide definitiv daca acestia vor ramane sub control judiciar, vor fi arestaţi preventiv sau plasaţi in arest la domiciliu.
Andrei Chiliman a plecat de la instanţa suprema inainte de pronunţarea deciziei, in condiţiile in care ii expirase ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore. In urma deciziei instanţei vor fi pusi in libertate si ceilalţi inculpaţi, dupa ce vor trece cele 24 de ore de la momentul reţinerii lor.

Citeste si:
Ana Morodan, primele declarații după ce a fost prinsă conducând...
Ana Morodan, primele...

Anchetatorii susţin ca Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional inca din 2004, din care au facut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman si Ion Brad, urmarind "comiterea unor fapte de corupție care sa genereze obținerea unor comisioane cuprinse intre 10 si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare de la agenții economici favorizați in castigarea procedurilor de achiziție publica si pe parcursul derularii contractelor incheiate cu Primaria Sectorului 1". Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, Vlad Moisescu ar fi fost creierul acestui mod de operare, iar Ioana Costescu, care ii respecta cu stricteţe "ordinele", le impunea funcţionarilor Primariei Sectorului 1 si controla modul in care acestia le executa, motiv pentru care "toţi funcţionarii primariei o stiau de frica". Totodata, Ioana Costescu ar fi reprezentat interfaţa lui Moisescu in relaţiile cu reprezentanţii firmelor care aveau contracte cu Primaria si care trebuiau sa remita cei 10-15% ceruţi din banii incasaţi din contractele atribuite ilegal.

Citeste si:
Radu Banciu, despre emisiunea de la B1 TV: Aceasta nu va mai...
Radu Banciu, despre emisiunea...

Anchetatorii explica si modul de operare al gruparii, aratand ca principalii acţionari sau reprezentanţi ai firmelor importante erau contactaţi personal de Moisescu si de Costescu, care le pretindeau colaborarea cu primarul Chiliman si cu directorii serviciilor de investiţii si achiziţii, respectiv Robert Grigorescu, Eugen Milea, Bogdan Piţigoi, Razvan Munteanu, Ciprian Ghioaca si o alta persoana, decedata intre timp, spunand ca trebuie sa plateasca acel "comision" impus de acestia.

In cazul in care o firma ar fi refuzat sa plateasca mita, respectiv "comisionul" impus de gruparea lui Moisescu, respectiva firma nu ar mai fi castigat niciodata vreo procedura de achiziţie publica in Sectorul 1. Mai mult, in anumite cazuri s-ar fi ajuns si la ameninţari la adresa reprezentanţilor firmelor care ar fi refuzat sa "cotizeze", se arata in documentele anchetatorilor.

Citeste si:
Dosarul Apa Nova: Dispret pentru interesul si siguranta populatiei,...
Dosarul Apa Nova: Dispret...

Banii primiți de la reprezentanții firmelor carora li se atribuiau preferenţial contractele ar fi fost imparțiți, 30% ajungand la primarul Chiliman, cate 15% la Moisescu, Costescu si Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferența de 15% ar fi fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a funcționarilor care au sprijinit, in diferite modalitați, la derularea activitaților ilicite.

Procurorii DNA au precizat, in documentele citate, ca grupul infracțional ar fi obținut de la reprezentanții firmelor Romair Consulting si Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termica a blocurilor de locuințe din Sectorul 1, dar si lucrari de asfaltare a unor strazi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentand un procent de 10% din plațile facute de Primaria Sectorului 1, in baza contractelor incheiate.

Citeste si:
Familia Addams vizitează Craiova. Spectacolul Outfitul Șearpelui se...
Familia Addams vizitează...

Plata "comisionului" se facea foarte discret, de regula fiind acceptate doar predarile de bani in numerar, in locurile stabilite de catre Vlad Moisescu, printre care ar fi fost si sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Balcescu, banii fiind preluaţi direct de Moisescu, susţin anchetatorii.

Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, in cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru incheierea contractului sa fie platita prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate catre B1 TV si Romania TV.

"Aceasta protecţie consta in faptul ca nu aparea nimic negativ despre ei in mass-media, iar daca in mod intamplator ar fi aparut ceva, acestia ar fi avut capacitatea sa opreasca, speculand relaţia contractuala", arata anchetatorii.

De altfel, aceasta metoda era folosita in cazul mai multor firme care voiau sa incheie contracte cu Primaria Sectorului 1, astfel ca o parte din "comisionul" cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era data prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau incheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghiţa, in care funcţioneaza postul Romania TV.

Vlad Moisescu era coordonatortul grupul infracțional si se ocupa de solicitarea si incasarea comisioanelor, invocand influența pe care o are asupra persoanelor cu funcții decizionale din cadrul Primariei Sectorului 1 si dispunea cu privire la modalitatea gestionarii banilor primiți ilegal. "Vlad Moisescu este o persoana foarte influenta in interiorul PNL si se bucura de sprijinul conducerii partidului si al multor persoane cu funcţii importante in instituţii de stat. El este persoana care are ultimul cuvant, inclusiv in ceea ce priveste activitatea derulata la nivelul Primariei Sectorului 1 Bucuresti, iar acest lucru este cunoscut de toata lumea", au mai aratat procurorii.

Ion Brad era persoana de incredere a lui Vlad Moisescu si cel care, la indicaţiile acestuia, gestiona banii primiţi ilegal, el fiind trezorier al PNL Sector 1.

Ioana Costescu avea, impreuna cu Ion Brad, rolul de determinare a plații comisioanelor si de incasare a acestora, iar primarul Andrei Chiliman garanta favorizarea societaților agreate in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor si ulterior, pe parcursul derularii acestora si plata comisioanelor, au mai aratat anchetatorii.

Andrei Chiliman, membru al PNL, este primar al Sectorului 1 Bucuresti din iunie 2004, fiind la al treilea mandat. El a fost si deputat de Bucuresti timp de doua legislaturi: 1996-2000 si 2000-2004.

Chiliman si ceilalţi trei inculpaţi sunt cercetaţi in dosarul in care sunt acuzaţi, printre alţii, Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiţa, deputatul PSD Vlad Cosma, tatal acestuia, presedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, si directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţa, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care facea parte Iulian Herţanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.