Social 14 Iunie 2015 12:29
Peste 100 de persoane, majoritatea reprezentanti ai Asociatiei "21 Decembrie 1989", au marcat implinirea a 25 de ani de la Mineriada, in Piata Universitatii, la fantana, unde au cantat "Imnul golanilor" si alte cantece de la protestul anticomunist din '90.

Oamenii s-au adunat de la ora 18.30, la fantana, majoritatea fiind persoane in varsta, membri ai Asociatiei "21 Decembrie 1989". Unii aveau in piept biletele pe care scria "golan", "golan vechi" sau "copil in '90, golan in 2015". Totodata, unii participanti au adus un tarc in care au pus manechine din scandura purtand uniforme de detinuti cu chipurile lui Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu.

Cativa instrumentisti au inceput sa interpreteze piesele cantate in Piata Universitatii in timpul protestului anticomunist din aprilie - iunie 1990, dand tonul si celorlalti manifestanti. S-a cantat "Noi de-aicea nu plecam", "Imnul golanilor", de mai multe ori, si "In al noualea cer", dedicata lui Vali Sterian si Cristian Paturca. Intre cantari, manifestantii au scandat "Iliescu vinovat pentru sangele varsat" si "Jos comunismul", scrie MEDIAFAX.

Presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989", Teodor Maries, a declarat ca Iliescu va fi judecat si niciodata in Romania crima nu va mai fi prescrisa. Totodata, s-a incercat o marcare a momentului sosirii minerilor in Piata Universitatii, Maries apeland la cinci voluntari carora le-au fost inmanate, lopeti, casti si un cos cu flori, sa mearga sa planteze florile la borna cu kilometrul 0, in fata Teatrului National.

Manifestarea a avut loc sub supravegherea jandarmilor. Sambata s-au implinit 25 de ani de la cea mai sangeroasa mineriada, din zilele de 13 - 15 iunie 1990, in urma careia au murit zeci de oameni, dintre care doar sase au fost identificati si recunoscuti, iar 746 au fost raniti. La inceputul acestui an, in februarie, dosarul Mineriadei a fost redeschis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.