Social 9 Mai 2015 10:40
Asociatia Persoanelor cu Talasemie Majora reclama lipsa sangelui pentru trasfuzii incepand de la sfarsitul lunii aprilie, in unele cazuri intarzierile fiind si de zece zile, a declarat Radu Ganescu, presedintele organizatiei.

"Am avut saptamanile trecute 14 - 15 pacienti pe zi care au avut nevoie de transfuzii. In 27 aprilie au aparut sincope in realizarea transfuziilor, intrucat de la centrul de hematologie ni s-a spus ca nu mai este sange. Fiecare zi in care bolnavii nu pot face tratament creaza dezechilibre, iar necesarul de sange devine tot mai mare, dupa reprogramarea celor care nu au primit sange pentru transfuzii'', a explicat Ganescu, vineri, la o conferinta, la care au fost prezenti si mai multi pacienti.

Un tanar, Florin, a declarat la randul lui ca a fost programat la transfuie in 29 aprilie, dar a fost amanat o saptamana. "M-au amanat o saptamana pentru ca nu au avut sange. Nu este prima data. Este foarte greu", a spus Florin. Niculina Voicu are un baiat in varsta de 14 ani care sufera de talasemie de la varsta de cinci ani, scrie MEDIAFAX.

"Nu a fost sange, va spun cinistit. Viata copilului nostru depinde de transfuzii. Nu ne jucam. Copilul a fost amanat noua zile, acum trebuie sa-l internez pentru ca are hemoglobina 6. Atunci cand ne-au spus ca nu au sange sotul a mers cu 11 colegi sa doneze, era in 4 mai. In 5 mai i-au facut trasfuzia. Copilul nu a mai putut merge la scoala, pentru ca i-a fost foarte rau", a spus mama copilului.

Ea a adaugat ca si vineri i s-a spus la Centrul de Transfuzii ca nu e sange.

"In fiecare an, in ziua de 8 mai este aniversata Ziua Internationala a Pacientilor cu Talasemie. O zi a sperantei si a unitatii, o zi in care pacientii doresc sa arate in ciuda bolii ca sunt oameni normali.
Din pacate, astazi, aniversarea este mai trista din cauza lipsei de sange cu care se confrunta pacientii cu talasemie majora, dar si a faptului ca inca nu a fost gasita o solutie pentru tratamentul lor intr-un centru modern si performant. Suntem nevoiti sa tragem un semnal de alarma in privinta lipsei de sange cu care ne confruntam. Sangele este vital pentru pacientii cu talasemie majora, iar in lipsa lui suntem neputinciosi. Avem nevoie de sange, iar supravietuirea noastra depinde de acest lucru", a declarat Radu Ganescu, care este si presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC). El a mai spus ca pacientii cu talasemie nu vor sa fie neputinciosi, ci vor "dreptul la o viata normala".

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.