Fostul director al SRI George Maior a declarat, vineri, ca nu s-au aprobat centre speciale ale CIA in Romania, el sustinand ca fie fostul presedinte Ion Iliescu a fost interpretat gresit, fie s-a decontextualizat afirmatia sa in cadrul interviului acordat Spiegel Online.

"Nu stiu contextul in care domnul fost presedinte al Romaniei Ion Iliescu a dat acest interviu si daca nu cumva exista o decontextualizare a afirmatiilor sale. E de analizat. Ceea ce pot sa va spun e faptul ca nu s-au aprobat asemenea - va dati seama, ar fi ridicol - centre speciale despre care se discuta in plan international in Romania. S-au aprobat, intr-adevar, de catre CSAT, elemente importante de cooperare, platforme de cooperare pe diverse domenii de importanta pentru securitatea noastra nationala si securitatea nationala a SUA, in colaborarea dintre servicii, in ceea ce priveste contraterorismul sau contraproliferarea. Este cu totul altceva acest lucru. A aproba, si este normal si legal in stat deschiderea unei cooperari pe elementul contraterorist in acei ani, care s-a adancit pe parcurs, devenind una dintre cele mai semnificative din lume, cooperarea in domeniul combaterii teorismului cu SUA sau in domeniul contraproliferarii, sunt subiecte de interes pentru securitatea nationala a ambelor state. Nu s-au aprobat asemenea centre si probabil ca, fie domnul presedinte Ion Iliescu a fost interpretat gresit, fie s-a decontextualizat aceasta afirmatie a sa in cadrul interviului", a spus Maior, la Adevarul Live, raspunzand unei intrebari.

Maior a reamintit de comisia de ancheta a Parlamentului privind presupusele inchisori CIA din Romania, care a desfasurat "o activitate serioasa", relateaza MEDIAFAX."Au fost depistate zboruri, sunt inserate in acel raport aprobat de Parlament toate aceste chestiuni. Pe de alta parte, avand in vedere o anumita dezvoltare in mass-media, nu intr-un raport oficial international in legatura cu aceste centre - stiu ca exista si o investigatie la nivelul Parchetului General in legatura cu aceasta chestiune - deci lucrurile pot fi lamurite. Dar ar trebui sa privim mult mai calm aceasta chestiune, sa nu o supradezvoltam, mai ales intr-un context destul de sensibil pentru securitatea nationala a statului roman", a mentionat George Maior.

Fostul director SRI a aratat ca asemenea afimatii, fara evaluare factuala serioasa, pot creste gradul de risc in ceea ce priveste amenintarea terorista. "Va dati seama ca lumea citeste si vede asemenea declaratii si chiar mi-as ingadui, din postura aceasta de cetatean, de data aceasta, sa atrag atentia celor care discuta despre aceste lucruri sau au fost in functii sa fie foarte ponderati si masurati in afirmatiile lor, pentru ca ele sunt, vedeti, interpretate in acest fel. Mai mult, e si contextul geopolitic sensibil in care ne manifestam acum, cu ceea ce se intampla in Ucraina, Rusia, asemenea lucruri pana la urma pun o umbra in ceea ce priveste credibilitatea statului roman (...)", a mai spus el.

Citeste si:
CIA a avertizat că Putin ar putea folosi arme nucleare dacă se...
CIA a avertizat că Putin ar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.