Social 13 Martie 2015 14:12
Aproape o mie de cazuri noi cu HIV/SIDA sunt depistate in fiecare an, iar intre 350 si 400 de tineri renunta la tratament din proprie initiativa, a declarat Mariana Mardarescu, sef de clinica la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala.

"Avem aproape 7.500 de persoane cu HIV/SIDA care vin din anii anteriori. In medie, aveam, anual, intre 720 si 850 cazuri noi pe an. Acum am ajuns la aproape o mie de cazuri noi pe an la categoria de varsta 25 - 30 de ani, iar cei mai multi sunt barbati. 57% dintre pacienti s-au infectat prin transmitere sexuala", a explicat, vineri, medicul Mariana Mardarescu la conferinta UNOPA "Vrem sa traim", o campanie care cere responsabilitate autoritatilor pentru pacientii cu HIV.

Ea a mai spus ca, din nefericire, foarte multe persoane renunta la tratament din proprie initiativa. "Din pacate, avem, in fiecare an, aproape 350-400 de bolnavi care renunta la tratament din proprie initiativa, cel mai mare numar fiind inregistrat in 2012, cand 650 de pacienti nu si-au mai luat medicatia pentru ca nu au vrut", a mai spus Mardarescu. Acest lucru creeaza probleme pentru ca, daca revin dupa o perioada mai mare de timp, reluarea medicatiei este mai scumpa, a explicat doctorul.

Totodata, medicul a tinut sa atraga atentia ca printre persoanele care renunta la tratament din proprie initiativa sunt si gravidele. "Exista obiceiul ca pacientele gravide sa nu ia tratament pentru ca stiu ca pe durata sarcinii este interzisa orice medicatie, dar daca o gravida opreste si porneste tratamentul se poate intampla ca boala sa treaca la copil", a mai spus sefa clinicii.

Ea a precizat ca una dintre problemele grave cu care se confrunta pacientii este oboseala terapeutica foarte accentuata care apare la populatia tanara, care a sperat ca se va vindeca si constata ca tratamentul este de lunga durata. De asemenea aparitia HIV/SIDA la consumatorii de droguri necesita o modificare a tratamentelor.

Federatia UNOPA a lansat, vineri, campania "Vrem sa traim", o campanie de aducere in atentia autoritatilor problematica accesului la tratament al pacientilor care traiesc cu HIV si solicita masuri imediate in directia prevenirii intreruperilor de tratament. "Anul 2014 a fost un an in care s-au inregistrat foarte multe intreruperi ale accesului la tratament pentru persoanele cu HIV. Anul 2015 a inceput direct cu probleme in cateva judete, iar in primele doua luni s-au semnalat mai multe situatii de intrerupere de tratament", a spus directorul executiv UNOPA Iulian Petre.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

El a precizat ca majoritatea acestor situatii puteau fi prevenite daca decidentii ar fi actionat in directia prevenirilor intreruperilor de tratament. De aceea, prin aceasta campanie, se solicita un buget clar al tratamentului infectarii cu HIV, alocarea din timp a fondurilor, o procedura de achizitie centralizata si eficienta a medicamentelor, un control al aprovizionarii cu medicamentele necesare la nivelul producatorilor si distribuitorilor, precum si masuri ferme impotriva tuturor celor care pun in pericol viata pacientilor prin blocarea accesului la medicamente, a mai spus Iulian Petre, scrie MEDIAFAX.

Conferentiar dr. Otilia Benea de la Programul HIV/SIDA a spus ca exista semnale ca jumatate dintre spitale au avut probleme cu primirea in timp util a medicamentelor pentru HIV. La randul lui, vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a spus ca, in ceea ce priveste exportul paralel al anumitor medicamente, cantitatile sunt infime.

Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

"Exista exporturi paralele, dar cantitatile de medicamente care pleaca sunt infime, adica cateva zeci de flacoane mai ales la medicamentele pentru copii. Intarzierile in aprovizionari au mai mult cauze de natura comerciala intre distribuitori si spitale. Daca un distribuitor duce medicamente pentru granita este amendat, dar incercam o relatie amiabila de aceea am deschis la agentie un sistem in care orice persoana poate sesiza lipsa unui medicament", a spus vicepresedintele ANMDM, Marius Tanasa.

La randul ei, Mihaela Bardos, director programe de sanatate in MS a spus ca in 2014 toate programele de sanatate au primit 723 de milioane de lei, dupa ce initial la 1 ianuarie 2014 se pornise de la 350 de milioane de lei. Pentru 2015, la inceput de an, au fost prevazute 650 de milioane de lei, suma care ajunge pana in luna octombrie-noiembrie, dar aceasta suma va fi majorata cu ocazia rectificarilor, a precizat directorul.

Citeste si:
Andreea Mantea a renunțat la tratamentul pentru boala autoimună de...
Andreea Mantea a renunțat la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.