Cei care se simt cu 3-4 ani mai tineri decat varsta lor reala prezinta un risc de mortalitate mai scazut in comparatie cu cele care se simt mai batrane decat varsta lor adevarata.

Oamenii de stiinta au analizat date provenind dintr-un studiu despre efectele imbatranirii, realizat pe un esantion de 6.489 de persoane, a caror varsta medie a fost de 65,8 ani.
Cele mai multe dintre ele (69,6%) se simteau cu 3-4 ani mai tinere decat varsta reala, 25,6% aveau sentimentul ca se simteau exact de varsta pe care o aveau, iar 4,8% aveau impresia ca erau mai batrani decat varsta lor reala cu cel putin un an.

Pe parcursul unei perioade de monitorizare de 99 de luni, rata de mortalitate a fost de 14,3% in primul grup, 18,5% in grupul al doilea si de 24,6% in grupul al treilea, au precizat autorii acestui studiu, publicat in revista medicala americana JAMA Internal Medicine.

Legatura s-a dovedit una foarte puternica intre felul in care oamenii isi percep varsta si mortalitatea cardiovascula, dar nu si cu mortalitatea cauzata de cancer.

"Mecanismele subadiacente ale acestor legaturi merita sa fie studiate mai in profunzime, largind campul de cercetare spre un evantai mai mare de comportamente care favorizeaza o stare de sanatate buna, cum ar fi mentinerea unei greutati corporale sanatoase, respectarea recomandarilor medicale, existenta unui simt al autocontrolului si dorinta de a trai printre persoane care se simt mai tinere decat varsta lor reala", a explicat Isla Rippon, cercetatoare la University College London, coordonatoarea studiului, scrie MEDIAFAX.

Perceptia pe care oamenii o au despre propria varsta ar putea sa reflecte starea lor de sanatate, limitele lor fizice si satisfactia generala, mai tarziu, in vietile lor, noteaza autorii studiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.