Ministrul Nicolae Banicioiu a declarat ca in weekend a fost o noua suspiciune de Ebola, in cazul unei persoane care a venit din Ghana, insa aceasta a fost infirmata, precizand ca nu mai este necesar sa fie trimise probele in Germania, pentru ca acum poate si Institutul "M. Bals" sa faca testele.

Managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals", profesorul Adrian Streinu Cercel, a precizat ca in unitatea sanitara au fost facute, in cazul persoanei suspectate, atat testul pentru Ebola, cat si pentru malarie, iar rezultatele au infirmat suspiciunile.

"Este vorba despre un adult care a venit din Ghana. A fost internat la un spital din Capitala, s-a ridicat alerta, s-a instituit carantina. Testele care au fost realizate la Institutul «Matei Bals», atat pentru Ebola, cat si pentru malarie, au infirmat suspiciunile", a spus profesorul Adrian Streinu Cercel, scrie MEDIAFAX.

Ministrul Sanatatii a adaugat ca nu vor mai fi trimise in Germania testele in cazul suspiciunilor de Ebola, pentru ca pot fi facute la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals". "De acum nu vom mai trimite probe in Germania pentru confirmarea diagnosticului de Ebola, testele vor fi realizate la Institutul National de Boli Infectioase «Matei Bals» din Capitala", a spus Nicolae Banicioiu, care a participat, impreuna cu primarul general Sorin Oprescu, la lansarea testarii voluntare pentru infectia cu Hepatita C, pentru inregistrarea datelor in Registru National al Infectiilor determinate de Virusurile Hepatitice elaborat de Institutul "Matei Bals" .

Profesorul Adrian Streinu Cercel a explicat ca pana acum nu puteau fi facute testele pentru Ebola la Institutul "Matei Bals" pentru ca nu existau chiturile necesare. "Acum putem face si noi teste. Avem tot ceea ce este nevoie", a mai spus Streinu Cercel.

Un alt caz in care s-a suspectat o infectare cu virusul Ebola a fost in luna august. Un barbat, in varsta de 51 de ani, din Ploiesti, care se intorsese in iulie din Nigeria, unde lucra ca inginer in domeniul energiei eoliene, intr-un birou din capitala Abuja, a fost atunci internat cu suspiciune de Ebola. In urma testelor de laborator a fost infirmata suspiciunea de Ebola si s-a stabilit ca acesta avea malarie.

Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti a fost desemnat ca unitatea ce ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge in Romania, astfel ca barbatul a fost internat mai intai in aceasta unitate, iar dupa ce s-a stabilit ca are malarie, a fost transferat la Spitalul "Victor Babes".

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

Peste 20.000 de oameni risca sa fie infectati cu Ebola pana in noiembrie daca nu vor fi consolidate masurile antiepidemice in statele vest-africane, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii. Conform celui mai recent bilant anuntat de OMS, epidemia de febra hemoragica Ebola a provocat moartea a peste 2.800 de persoane in vestul Africii in cursul acestui an.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sangele, lichidele biologice sau tesuturile persoanei infectate. Febra hemoragica pe care o provoaca se manifesta prin hemoragie, voma si diaree. Rata mortalitatii bolii este cuprinsa intre 25 si 90% in cazul oamenilor si nu exista un vaccin omologat impotriva ei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.