Social 30 Mai 2014 12:55
Ministerul Transporturilor a demis joi administratorii CN Aeroporturi Bucuresti si a numit un CA interimar, a anuntat Fondul Proprietatea, actionar minoritar al companiei care administreaza aeroporturile Capitalei, sustinand ca "exista dovezi" ca AGA a avut loc fara respectarea prevederilor legale.

Administratorii inlocuiti sunt Radu Merica (presedintele CA), Liviu Radu (director general), Marius Bodea, Bogdan Gaurean si Adrian Cighi.

"Franklin Templeton Investment Management Limited UK Bucharest Branch, in calitatea sa de Unic Administrator si Manager de Fond al SC Fondul Proprietatea SA este profund dezamagit sa ia act de o decizie luata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor care a avut loc astazi la CN Aeroporturi Bucuresti SA, prin care intregul Consiliu de Administratie al companiei a fost demis si inlocuit cu un nou Consiliu interimar, care a fost selectat fara a avea in vedere prevederile OUG 109/2011", se arata intr-un comunicat al administratorului FP, transmite MEDIAFAX.

Din noul Consiliu de Administratie fac parte, reprezentand Ministerul Transporturilor, Iulius Plaveti (fost presedinte ANRE), Gabriel Dumitrascu (directorul Directiei de Privatizari din Departamentul pentru Energie), Dragos Brezeanu, Gheorghe Catalin Radu (director al Departamentului de Aviatie Civila si Spatiu Aerian din Ministerul Transporturilor), Dan Andrei (fost director in cadrul Ministerului Transporturilor, pe segmentul aviatiei) si Adrian Toma, unul dintre sefii de sindicat de la Aeroporturi Bucuresti, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate situatiei.

Un loc in CA, alocat FP, a ramas vacant pentru ca reprezentantii actionarului minoritar nu au participat la AGA, au mentionat sursele.

Dumitrascu si Andrei au fost numiti recent si in noul CA al Tarom.

Schimbarea vine in conditiile in care rezultatele raportate de companie in 2013 sunt "foarte incurajatoare", profitul net crescand cu 35,5%, la 71,96 milioane lei si traficul de pasageri "incepand sa arate semne de accelerare" in urma introducerii unor rute noi in a doua jumatate a anului 2013, potrivit sursei citate.

"Exista dovezi clare care arata ca aceasta adunare a actionarilor a avut loc fara a se respecta prevederile legale in ceea ce priveste convocarea si cerintele de cvorum, asa cum sunt acestea reglementate prin Art. 117 si 121 din Legea nr. 31/1990, urmand sa analizam cu atentie implicatiile legale ale acestor fapte", se spune in comunicat.

Citeste si:
Demiteri după tragedia din Gorj. Cine rămâne fără funcție după...
Demiteri după tragedia din...

Administratorul FP apreciaza ca o schimbare atat de rapida si completa a conducerii, in special avand in vedere posibilitatea nerespectarii prevederilor OUG 109/2011 si ale Legii nr. 31/1990, ar putea avea efecte negative asupra performantei financiare a CN Aeroporturi Bucuresti SA si asupra credibilitatii Guvernului in ceea ce priveste eforturile de imbunatatire a implementarii standardelor adecvate de guvernanta corporativa in companiile de stat.

Vanzarile Aeroporturi Bucuresti ar urma sa creasca cu 4,8% in acest an, de la 645,8 milioane lei la 676,8 milioane lei, dar profitul anticipat este de 2,2 ori mai mic, avand un nivel bugetat de 25,3 milioane lei, de la un castig de 56,3 milioane lei in 2013, potrivit unui raport FP, actionar cu o participatie de 20% la compania controlata de stat, prin Ministerul Trasporturilor.

Citeste si:
Fondul Proprietatea propune listarea OMV Petrom la bursa de la Londra
Fondul Proprietatea propune...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.