Demiteri și anchete după tragedia din Gorj. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ajuns marți seară la fața locului și a anunțat cine rămâne fără funcție după moartea minerilor în carieră. Dacă imediat după accident managerul Complexului Energetic Oltenia dădea vina pe muncitori că s-au urcat în campion, la câteva ore distanță, acesta s-a scuzat pentru declarație, punând-o pe seama faptului că este inginer, nu un bun orator.

Cine rămâne fără funcție după moartea minerilor în cariera din Gorj

Luat de val, managerul CEO găsise vinovaţii. „Echipa de intervenţie s-a deplasat spre sediul subunităţii într-un mediu de transport neadecvat, care era destinat pentru transport marfă. Nu am pus eu 25 de persoane într-un mijloc de transport”, a spus Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia.

„Nu pot să fiu eu de vină.

Oamenii s-au revoltat:

E ruşine din partea lui ca persoană, ca om, ca director, ca manager.

E viaţa noastră în pericol.

Unde este managerul?

La căldură!”, a mai completat acesta.

Până marți seară, managerul a avut timp să se gândească mai bine la cele spuse și a revenit cu o altă declarație: „Scuze pentru declaraţile de astăzi care au fost interpretate altfel de cum am vrut eu să fie dată. Recunosc că nu sunt un bun comunicator”.

Ministrul Energiei a venit cu lista demiterilor deja stabilită

„Am cerut deja conducerii companiei compelului energetic Oltenia schimbarea de urgență de mâine a directorului sucursalei miniere, a directorului EMC-ului și a directotului carierei, șeful carierei de la Jilț Sud. Mie mi se pare normal ca cei care răspund de acest lucru să-şi piardă funcţiile”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

„Cred că complexul trebuie să-şi continue activiatatea şi este nevoie poate, nu ştiu de persone responsabile. Eu sunt o persoană responsabilă”, a afirmat Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia.

Corpul de control al ministerului Energiei, trimis la CE Oltenia

La Gorj va ajunge azi corpul de control al Ministerului Energiei. „Fac un apel public la cei care răspund de securitatea în muncă, în toate industriile din România să verifice începând de mâine absolut toate normele ca să se respecte normele de securiatate în muncă”, a adăugat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Citeste si:
Peste 540 de replici ale celor două cutremure din Gorj, patru doar...
Peste 540 de replici ale...

Drama pune în mișcare un val de anchete, de la cea a poliției până la cea a Inspectoratului Teritorial de Muncă. „Sancțiunile pot fi destul de mari, dar nu vorbim aici de sancțiuni, urmează o cercetare făcută de către ITM, să vedem cauzele acestui eveniment”, a explicat George Romanescu, șef ITM Gorj.

Cum s-a produs accidentul din Gorj: 3 morți și 10 răniți

Trei oameni au murit și alți zece au fost răniți în cariera minieră Jilț Sud din Gorj, după ce camionul vechi în care erau înghesuiți 25 de muncitori s-a răsturnat și a căzut de pe un pod înalt. A fost activat Planul Roșu de intervenție, iar în zonă au fost chemate două elicoptere și mai multe salvări.

Camionul ar fi rămas fără frâne în timp ce se deplasa prin carieră, au povestit supraviețuitorii. Trebuia să treacă peste un pod care traversează benzile ce transportă cărbune când a căzut în gol de la o înălțime de trei metri.

Citeste si:
Cătălin Moroșanu a fost victima hackerilor. Și-a pierdut conturile...
Cătălin Moroșanu a fost...

„A fost o echipă de lucru într-o mașină de transport, s-a dus la un escavator pentru revizie și cand s-a întors masina de la revizie, șoferul, nu știm nu avem date concrete, nu a mai intrat în viteză, nu știu, a pierdut controlul, a alunecat că era drumul umed, a alunecat și a dat într-un podeț și s-a rasturnat, e o tragedie”, a explicat Adrian Marciuc, șef sindicat CEO.

Trei oameni şi-au pierdut viaţa: un lăcătuș mecanic, un electrician şi un maistru - şef de formaţie - pe care unul dintre răniţi l-a resuscitat 15 minute. Alți zece au ajuns la spitale din Craiova, Târgu Jiu și Motru. Pentru doi dintre răniți a fost nevoie de intervenția elicopterelor SMURD.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Ianuarie 2023 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.