Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului au anunțat că activitatea seismică din zona Gorj este în continuare intensă și pot apărea replici ale celor două cutremure cu magnitudine de peste 5 grade pe scara Richter, unele putând avea chiar intensitate mare. Trei dintre replici au fost mai mari de 4 până acum, iar patru cutremure s-au produs doar în noaptea de vineri spre sâmbătă. În total, până acum au fost înregistrate peste 540 de replici.

INFP: Peste 540 de replici ale celor două cutremure din Gorj, patru doar în ultimele ore

„Din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML), din data de 14 februarie 2023, până la data comunicatului, au avut loc 3 replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4 ML (...) În continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din zilele de 13 şi 14 februarie, localizându-se, până în prezent, aproximativ 540 de replici”, au transmis specialiştii INFP.

Foto: infp.ro

Patru cutremure doar în noaptea de vineri spre sâmbătă

Patru cutremure s-au produs numai în noaptea de vineri spre sâmbătă, dar nu au fost de intensitate mare. Specialiștii menționează că nu toate aceste seisme sunt simțite de către populație, însă, în funcție de magnitudinea și adâncimea lor, pot fi resimțite în zona epicentrală.

„Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice”, au mai transmis specialiştii.

Conform acestora, toate noile echipamente instalate zilele trecute în zona epicentrală, în localitățile Lelești, Runcu, Peștișani și Bîltișoara, din județul Gorj, sunt operaționale. Ele înregistrează permanent mișcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză și procesare către Centrul Nțional de Date al INFP.

„Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilităţile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie”, au mai precizat specialiştii.

Citeste si:
Cutremur în Maroc. Ce mecanism tectonic a provocat seismul de 6,8...
Cutremur în Maroc. Ce...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Februarie 2023 - 08 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.