Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat, vineri, ca un nou exercitiu de aviatie NATO va fi realizat in luna mai cu partenerii americani, tot cu avioane F-16 si tot la Campia Turzii, judetul Cluj.

"Vom avea si alte exercitii impreuna cu statele membre NATO, urmeaza chiar in luna mai sa avem din nou un exercitiu pe aviatie, tot cu avioane F-16 si tot la Turda, cu aviatia militara a SUA. Sunt si alte exercitii ale fortelor terestre, sunt si exercitii ale fortelor navale pe Marea Neagra, sunt amplificate masurile de pregatire atat ale fortelor militare ale Romaniei, cat si ale NATO in aceasta perioada", a spus Dusa, potrivit MEDIAFAX.

In perioada 10-17 aprilie, la Baza 71 Aeriana de la Campia Turzii, judetul Cluj, s-a desfasurat cea de-a patra editie a exercitiului comun "Dacian Viper 2014" in cadrul caruia pilotii romani au zburat pe avioane de vanatoare americane F-16, iar cei americani pe aeronave MiG 21 LanceR din dotarea Fortelor Aeriene Romane.

In ultima zi a exercitiului romano-american Dacian Viper 2014, premierul Victor Ponta a venit la Campia Turzii, el participand la un zbor cu un avion american F-16 si declarand, ulterior, ca "a fost o experienta absolut unica", pe care nu poate sa o compare cu cea din masina de curse, si ca a fost "mandru" cand a putut sa se dea jos din avion si sa mearga drept.

"Dacian Viper" s-a mai desfasurat la Baza 71 Aeriana de la Campia Turzii in anii 2006, 2008 si 2012, avand ca principal obiectiv antrenamentul in comun al pilotilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian si ofiterilor de stat major in conditii reale, pentru planificarea si executarea unor misiuni de zbor in formatii mixte, dar si cu echipaje mixte romano-americane.

In 6 aprilie, ministrul Apararii, Mircea Dusa, declara ca mai multe avioane americane F-16 vor veni in Romania pentru a participa la exercitii in spatiul aerian romanesc si vor ramane o perioada destul de lunga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.