Social 17 Martie 2014 10:54
Potrivit unui studiu australian o proteina extrasa din veninul melcilor marini este considerata promitatoare pentru producerea unor analgezice mai puternice decat morfina.

Autorii studiului au creat cinci substante experimentale noi pe baza acestei proteine care ar putea in viitor sa duca la obtinerea unor analgezice sigure si eficiente, administrate pe cale orala, pentru a trata anumite dureri cronice, informeaza AFP.

"Este vorba de un pas important, care ar putea servi ca punct de plecare pentru obtinerea unei noi clase de medicamente capabile sa atenueze cele mai severe forme ale unor dureri cronice, in prezent dificil de tratat", a explicat David Craik, profesor la Universitatea Queensland din Australia, principalul autor al studiului, pe care l-a prezentat la conferinta anuala organizata de American Chemical Society (ACS), in acest weekend, in orasul american Dallas.

Durerile vizate de aceste medicamente sunt adeseori provocate de diabet, scleroza in placi si alte maladii care afecteaza terminatiile nervoase, care pot dura vreme de multe luni sau chiar ani. Tratamentele actuale pentru aceste dureri cronice neuropatice pot sa provoace efecte secundare importante si sunt eficiente doar pentru un bolnav din trei. Melcii marini isi utilizeaza veninul pentru a-si paraliza prada. Acest venin contine sute de peptide, mici proteine, denumite conotoxine. Asupra oamenilor, unele dintre aceste conotoxine par a avea efecte analgezice.

Pana in prezent, singurul analgezic derivat din aceste conotoxine aprobat pentru un tratament uman, este ziconotid. Insa acest analgezic trebuie administrat direct la baza maduvei spinarii, iar aceasta tehnica este o procedura invaziva, a precizat David Craik.

El a explicat faptul ca a lucrat alaturi de echipa sa la dezvoltarea unui analgezic bazat pe o conotoxina ce ar putea fi administrata pe cale orala. O simpla doza orala din acest analgezic experimental a redus considerabil durerile soarecilor de laborator in comparatie cu masuratorile standard.

Pe baza acestui studiu, cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest analgezic este de circa 100 de ori mai puternic decat morfina si gabapentinul, cele doua analgezice considerate pana acum drept cele mai bune tratamente pentru durerile neuropatice cronice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.