Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) atentioneaza asupra riscului de pesta porcina africana, confirmata in UE, boala care nu se transmite la om, dar produce mari pierderi economice.

Evenimentele epidemiologice de la inceputul acestui an, referitoare la confirmarea unor cazuri de pesta porcina africana la porci mistreti din state membre ale Uniunii Europene (Lituania si, recent, Polonia), fac necesara avertizarea publicului larg din Romania cu privire la evolutia acestei boli, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Pesta porcina africana este o boala cauzata de un virus foarte rezistent in mediu si alimente, afectand toti porcii domestici si salbatici.

Boala nu se transmite de la animale la om si nu afecteaza omul.

Procentul de imbolnaviri si mortalitate este foarte ridicat, cu mari pierderi economice datorate costurilor de eradicare a bolii si a restrictiilor impuse comertului cu porci vii si produse si subproduse provenite de la porci.

Pentru aceasta boala nu exista tratament si nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise si distruse, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat la pretul de piata al animalelor, scrie mediafax.

In teritoriile unde a evoluat pana acum, eradicarea si recapatarea starii de indemnitate la boala a durat lungi perioade de timp, arata ANSVSA, precizand ca, pana in prezent, boala nu a fost niciodata confirmata in Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.