Noua lista de medicamente compensate si gratuite, care va intra in vigoare in primul semestru din 2014, la sase ani de la ultima actualizare, curpinde 1.320 de substante active, 140 din ele fiind molecule noi, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica, pana in 27 martie, un proiect de hotarare de Guvern (HG) privind modificarea si completarea HG din 2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Lista cuprinde in total 1.320 de denumiri comune internationale - DCI (substante active), dintre care 140 sunt molecule noi sau la care a fost extinsa recomandarea terapeutica si pentru alte suferinte.

Potrivit proiectului, sunt compensate cu 90%, 157 de substante active, iar cu 50% - 241.

Pentru programele nationale sunt prevazute 336 de DCI-uri, dintre care 101 pentru oncologie. In plus, pentru toate tirpurile de transplant sunt 173 de DCI-uri, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, 152 de substante active sunt corespunzatoare medicamentelor gratuite de care beneficiaza copiii pana la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani daca sunt elevi, ucenici sau studenti, daca nu realizeaza venituri, precum si gravide si lehuze, in tratamentul ambulatoriu. Cele mai multe molecule noi sunt destinate, in principal, tratarii cancerului, diabetului, afectiunilor cardiovasculare, afectiunilor psihice, hepatitelor cronice de etiologie virala, precum si bolilor rare fara a se limita doar la aceste patologii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.