Anul 2012 a fost marcat de o noua crestere a concentratiei de gaze cu efect de sera in atmosfera, aflate la originea incalzirii globale, iar aceasta tendinta nu va fi inversata in 2013, potrivit expertilor de la Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), o agentie a ONU cu sediul la Geneva.

"Vestile nu sunt bune", a declarat Michel Jarraud, secretarul general al OMM, prezentand presei, miercuri, un buletin informativ alcatuit de organizatia pe care o conduce despre gazele cu efect de sera, referitor la anul 2012, informeaza AFP.

Principalele trei gaze cu efect de sera, aflate la originea fenomenului de incalzire globala, au inregistrat intr-adevar noi concentratii record in atmosfera in anul 2012 pe plan mondial.

Potrivit celor mai recente analize, concentratia de CO2, gazul cu efect de sera de origine umana cel mai abundent in atmosfera, a crescut cu 0,56% intre 2011 (precedentul an record) si 2012. Pentru metan, un alt gaz cu efect de sera studiat de OMM, cresterea a fost de 0,33%, iar, pentru protoxidul de azot (N2O), cresterea a fost de 0,28%, scrie MEDIAFAX.

"Situatia nu poate decat sa se agraveze in 2013, tinand cont de faptul ca nicio decizie nu a fost luata pentru a opri aceasta tendinta de crestere", a spus Michel Jarraud.

"Nu mai este o curba lineara, cresterea se accelereaza", a adaugat el.

Daca omenirea va continua pe aceasta cale, "temperatura medie a Globului, la sfarsitul secolului, ar putea creste cu 4,5 grade peste valoarea din era industriala (anul 1750, n.r.) si chiar cu mai mult in anumite regiuni, iar consecintele ar fi catastrofice", a spus acelasi expert.

Dioxidul de carbon (CO2) este principalul vinovat pentru incalzirea climatica. Concentratia sa in atmosfera a crescut in 2012 cu 2,2 ppm (parti per milion), in conditiile in care cresterea a fost de 2,0 ppm in 2011.

Cresterea medie din ultimii 10 ani a fost de 2,02 ppm, iar cifrele din 2012 arata "o accelerare a acestei tendinte". CO2 isi are originea in arderea combustibililor fosili si in fenomenul de despadurire. Este un gaz care "ramane in atmosfera timp de sute sau chiar mii de ani", a precizat OMM, potrivit careia "cele mai multe dintre aspectele incalzirii globale vor persista timp de secole, chiar daca emisiile de CO2 vor scadea brusc".

Citeste si:
Ministerul Finanțelor ia în calcul o scădere a prețurilor plafonate...
Ministerul Finanțelor ia în...

OMM a dezvaluit, de asemenea, o crestere a concentratiei de metan (CH4), din 2007, in conditiile in care acea crestere se stabilizase "la o valoare apropiata de zero" intre 1996 si 2006. OMM nu are o explicatie pentru aceasta crestere, evidentiata mai ales in emisfera nordica, la latitudini medii si tropicale.

"Este greu de spus daca aceasta crestere se datoreaza unor factori umani sau naturali", a spus un expert de la OMM.

Aproximativ 60% din emisiile de metan din atmosfera sunt de origine umana. Ele sunt provocate de cresterea bovinelor, cultura orezului, poluare si combustia biomasei.

Al treilea gaz cu efect de sera aflat la originea incalzirii globale este protoxidul de azot (N2O). El se afla mai ales in ingrasaminte. Si in cazul acestui gaz, rata de crestere intre 2011 si 2012 (0,9 ppb - parti per miliard) a fost superioara mediei din ultimii 10 ani (0,8 ppb).

Citeste si:
Tariceanu: Am avut telefonul ascultat in 2012 si in 2014; au...
Tariceanu: Am avut telefonul...

Buletinul OMM a fost publicat la o zi dupa raportul unei alte agentii a ONU, Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), potrivit caruia sansele de a limita incalzirea globala la +2°Celsius in secolul al XXI-lea au scazut considerabil.

Rapoartele UNEP si OMM au fost publicate cu doar cateva zile inainte de debutul, saptamana viitoare, la Varsovia, a Conferintei anuale pentru clima.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.