Judecatorii Curtii Constitutionale Mircea Stefan Minea, Tudorel Toader si Petre Lazaroiu au apreciat, vineri, la Suceava, ca revizuirea Constitutiei ar trebui sa prevada clar raporturile intre puterile statului, sa stabileasca forma de guvernare a tarii, dar si texte mai clare.

Prezenti la o dezbatere cu studentii juristi ai Universitatii din Suceava, judecatorii CC au fost solicitati sa prezinte problematica ce ar trebui clarificata prin legea de revizuire a Constitutiei actuale.

Astfel, judecatorul CC Mircea Stefan Minea a aratat ca noul text constitutional ar trebui sa prevada clar raporturile intre puterile statului, dar si sa gaseasca o solutie pentru respectarea unor prevederi constitutionale cum ar fi emiterea ordonantelor de urgenta care trebuie sa fie emise doar pentru probleme exceptionale.

"Poate Constitutia care va fi revizuita ar trebui sa prevada mai clar care sunt raporturile intre Parlament si presedinte, intre presedinte si prim-ministru. Stiti ca am avut niste litigii si a fost adoptata o lege privind raporturile intre Parlament si Guvern si aceasta lege se afla acum pentru a doua oara pentru controlul de constitutionalitate. Cred ca ar trebuit facut ceva astfel incat sa fie respectate articolele constitutionale privind emiterea ordonantelor de urgenta", a spus Minea, scrie MEDIAFAX.

El a aratat ca o ordonanta de urgenta poate fi adoptata numai cand exista o situatie extraordinara si se justifica urgenta prin textul ordonantei si necesitatea reglementarii rapide a unei probleme sau a unui domeniu, precizand ca nu pot fi adoptate ordonante de urgenta in anumite domenii cum ar fi legile constitutionale, regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle cetatenilor.

Minea a spus ca de multe ori judecatorii CC au fost confruntati cu situatii care aratau faptul ca din dorinta de a reglementa rapid, folosind calea ordonantelor de urgenta, s-au cam atins limite "intr-o maniera usor jenanta", mentionand ca toate guvernele care s-au succedat au abuzat de ordonantele de urgenta.

Judecatorul constitutional a mai aratat ca exista probleme si in ceea ce priveste textele privind intrarea in vigoarea a ordonantelor de guvern, pentru ca textul din Constitutie reglementeaza ca ordonanta de guvern intra in vigoare dupa publicare, iar Legea 24/2000 privind tehnica legislativa prevede ca intra in vigoare la data publicarii.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.