Presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului Legea de modificare a legislatiei cu privire la organizarea judiciara, act normativ care a fost declarat constitutional dupa mai multe sesizari, facute de seful statului si de opozitie.

Aceasta reprezinta ultima posibilitate a sefului statului de a opri intrarea in vigoare a acestei legi. Daca ea i se intoarce nemodificata de la Parlament, presedintele va fi nevoit sa o promulge.

Principala prevedere a acestei legi este infiintarea Sectiei speciale de investigare a faptelor savarsite de magistrati, in cadrul Parchetului General, pe care Curtea Constitutionala a gasit-o constitutionala.

"Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara vizeaza interventii legislative de substanta ale unuia dintre cele mai importante acte normative ce reglementeaza activitatea autoritatii judecatoresti".

"Prin continutul lor normativ, unele dintre aceste dispozitii sunt neclare, lipsite de coerenta si previzibilitate, putand afecta exigentele constitutionale si standardele europene si internationale in materie de independenta si buna functionare a sistemului judiciar, motiv pentru care se impune reexaminarea acestora de catre Parlament", scrie Iohannis in solicitarea de reexaminare transmisa vineri presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

Curtea Constitutionala a respins, la sfarsitul lunii mai, ca inadmisibila sesizarea presedintelui referitoare la modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara.

Pe 19 aprilie, CCR a admis contestatiile PNL si USR privind statutul magistratilor, dar a respins sesizarea pe legea de organizare judiciara si legea CSM, potrivit Hotnews.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.