Senatorul Traian Basescu, presedinte PMP, considera ca decizia sefului statului privind mentinerea in functie a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, are "argumente politice si de interes national" legate, printre altele, si de faptul ca Romania se afla in continuare sub MCV.

"A dat argumente legate de raportul lui Tudorel Toader. Argumentele sunt cu totul altele. Mentinerea pe functie are argumente politice si de interes national, nicidecum raportul, mai mult sau mai putin credibil, al lui Tudorel Toader", a declarat Traian Basescu luni la B1 Tv.

Fiind intrebat fata de cine sau de ce sunt "argumentele politice" pe care le-a mentionat, liderul PMP a spus: "Politica internationala".

"In momentul de fata, imaginea reala din toate cancelariile, si a confirmat-o si presedintele Macron (presedintele Frantei, Manuel Macron - n.r.) - prin mentionarea presedintelui Iohannis ca tine tara in mana si nu o lasa pe mana coruptilor. (...) Deci, sa va dau explicatia inca o data de ce nu putea sa o schimbe, pentru ca in momentul de fata, in toate cancelariile occidentale doamna Kovesi este imaginea luptei anticoruptie. Corect sau incorect, asta e imaginea", a afirmat Basescu.

Intrebat daca intr-o tara ca Romania, membra UE si suverana, e treaba altor cancelarii cine este sef la o instanta judiciara, presedintele PMP a raspuns: " Atat timp cat avem MCV, raspunsul este da".

"MCV este un sistem de control in parteneriat asupra a ceea se intampla in justitia din Romania, control national si control de la Bruxelles"
, a completat Basescu.

Despre varianta ca prin decizia luata Iohannis sa fi facut si un "calcul politic" legat de alegerile prezidentiale de anul viitor, liderul PMP a spus: "Este si asta un element, un calcul politic intern, dar eu vreau sa intelegem foarte bine, eu nu-l condamn pe presedintele Iohannis pentru decizia luata, pentru ca la lobby-ul pe care-l are doamna Kovesi, daca o schimba, eticheta pe Romania era: coruptii au invins, presedintele, alaturi de corupti, o destituie pe marea luptatoare anticoruptie".

Basescu a mai sustinut ca presedintele Iohannis "iese castigat si pe plan international si si-a satisfacut si electoratul dur, cei de la #Rezist".

Liderul PMP a oferit si un comentariu despre anuntul ministrului Justitiei, Tudorel Toader, privind atacarea la CCR a deciziei presedintelui in cazul lui Kovesi, scrie Agerpres.

"Care e actul pe care-l contesta, hartia scrisa? Iohannis nu a emis nicio hartie scrisa, pur si simplu a facut un anunt public. (...) Presedintele i-a spus 'nu', si inca a fost dragut, pentru ca putea sa nu se pronunte tot mandatul, nu are un termen in care sa se pronunte, putea sa se pronunte la urmatorul mandat", a mai declarat Basescu.
Citeste si:
VIDEO Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va candida la prezidenţiale
 VIDEO Laura Codruţa Kovesi,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.