Deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, sustine ca propunerea depusa de el ca initiator privind modificarea Regulamentului doreste sa evite o dubla votare a amendamentelor, asa cum a existat la plenul de miercuri.

"Dumneavoastra ati vazut ieri ca a existat la plen o dubla votare a amendamentelor. Propunem ca atunci cand amendamentele admise sunt acceptate, amendamentele respinse clar nu mai au numarul de voturi, deci nu mai are rost sa mai votam pentru ca trebuie votat fiecare alineat si fiecare articol in parte. Si aceasta pleaca de la o ratiune foarte simpla: ce ne facem in cazul bugetului, care are mii de amendamente si zeci de mii de alineate? Ar trebui sa dam voturi o data pe amendamente admise si apoi vot pe amendamentele respinse, deci nu ai logic de unde", a explicat Iordache la finalul sedintei Comisiei speciale pentru modificarea legilor Justitiei.

Potrivit acestuia, "nici acum, nici in viitor, nici in vecii vecilor acele amendamente care sunt respinse nu vor putea fi cunoscute mai mult", scrie Agerpres.

Intrebat daca una dintre consecintele adoptarii propunerii va fi aceea ca nu vor mai putea fi sustinute in plen amendamentele respinse in comisie, Iordache a aratat ca "problema este ca amendamentele odata adoptate, de amendamentele respinse nu mai avem ce discuta".

"Daca la un articol se adopta un amendament, toate celelalte respinse, s-a finalizat.(...) Ce ne facem ca in cazul bugetului fiecare minister are zeci sau sute, poate mii de pozitii. (...) La acele pozitii, daca fiecare parlamentar face cate un amendament (...), sunt cateva zeci de mii de amendamente. Inseamna ca nu terminam noi legislatura pana nu vom finaliza bugetul. (...) Orice norma vizeaza numai viitorul. (...) Lumea e facuta pe norme, pe legi pe care, vrem sau nu vrem, trebuie sa le respectam", a spus Iordache.

El a adaugat ca nu considera ca fiind necesara modificarea Regulamentului sedintelor comune, "pentru ca bugetul acolo va merge".

Citeste si:
Legea pensiilor a fost modificată. Categoriile de români care pot...
Legea pensiilor a fost...

"Nu cred ca este necesar, pentru ca Regulamentul sedintelor comune se completeaza cu Regulamentul uneia din Camere. Deci, daca avem o prevedere in Regulamentul unei din Camere, fara indoiala se aplica si la plenul reunit", a aratat deputatul PSD.

Parlamentarii USR intentioneaza sa atace la CCR o propunere legislativa

Joi, parlamentarii USR au anuntat ca intentioneaza sa atace la Curtea Constitutionala o propunere legislativa initiata de doi deputati PSD si unul de la ALDE, introdusa in mapa Biroului permanent al Camerei Deputatilor, daca aceasta va fi adoptata, a anuntat presedintele Uniunii, deputatul Dan Barna.

El a denuntat "incercarea de intoarcere a dictaturii in Parlament", in conditiile in care propunerea legislativa incearca, potrivit USR, interzicerea posibilitatii de a dezbate amendamente in plenul Camerei Deputatilor.

Citeste si:
Florin Cîțu: „PSD vrea să ne scoată din UE”
Florin Cîțu: „PSD vrea să ne...

Potrivit documentului, furnizat presei de USR, Florin Iordache, Tudor Ciuhodaru (PSD) si Marian-Gheorghe Cucsa (ALDE) au depus la Biroul permanent al Camerei Deputatilor o propunere de modificare a Regulamentului forului legislativ.

"Conform acesteia, se propune ca toate amendamentele admise aduse unui articol sa fie supuse unui singur vot. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai in cazul in care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie", se mai spune in document.

Initiatorii invoca dorinta unei mai bune organizari a sedintelor Biroului permanent si a celor ale Comitetului liderilor din punct de vedere al participarii.

"In situatia in care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se incheie si presedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol suprinse in raportul comisiei. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai in cazul in care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie",
conform amendamentului care modifica articolul 120, alineatul 2 din Regulamentul Camerei.

Citeste si:
Noul regulament de funcţionare a şcolilor. Elevii nu mai pot fi...
Noul regulament de...

"Domnii Iordache, Ciuhodaru si Cucsa au propus o modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor, astfel incat ceea ce s-a intamplat ieri - utilizarea de instrumente parlamentare pentru blocarea unei legi - sa nu mai fie posibila. Practic, se incearca interzicerea posibilitatii de a dezbate amendamente in plenul Camerei Deputatilor. Este vorba de modificarea articolului 120, alin. 2, exact cel pe care noi l-am invocat ieri ca procedura pentru a sustine fiecare din amendamente si a-i cere presedintelui Camerei sa sustina fiecare dintre amendamente. Domnul Iordache ne propune acum o varianta prin care vrea sa elimine orice risc ca masinaria de vot, odata lansata, sa mai poata fi blocata", a sustinut Barna la Parlament


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.