Consiliul Suprem al Magistraturii dezbate joi, in sedinta de plen, raportul MCV.

Sedinta a fost programata sa inceapa la ora 10:00.

Pe ordinea de zi se afla si Nota Directiei afaceri europene, relatii internationale si programe privind analiza Raportului Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu in ceea ce priveste progresele inregistrate de tara noastra in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a intalnit miercuri cu ambasadorii SUA, Canadei, Frantei, Belgiei, Germaniei, Marii Britanii, Olandei, Sloveniei si Suediei. Acestia si-au manifestat preocuparea fata de proiectul de legi privind reforma justitiei in Parlament si si-au exprimat "dorinta ferma" ca Romania sa-si continue procesul de consolodare a independentei justitiei, statului de drept si lupta impotriva coruptiei.

Comisia Europeana a publicat pe 15 noiembrie un raport referitor la etapele pe care le-a parcurs tara noastra pentru a-si indeplini angajamentele in legatura cu reforma judiciara si combaterea coruptiei. Raportul MCV a analizat progresele pe care Romania le-a inregistrat in ceea ce priveste cele 12 recomandari formulate de Comisie in ianuarie 2017 sau in raport.

Criticile la adresa sistemului judiciar si a hotararilor judecatoresti raman o problema constant adusa in discutie, in dezbaterile publice.

Comisia a constatat ca ritmul reformelor a stagnat in cursul acestui an, astfel ca punerea in aplicare a recomandarilor a fost incetinita.

"In ciuda angajamentului asumat de Guvern de a incerca finalizarea MCV cat mai curand posibil, progresele referitoare la abordarea recomandarilor MCV din ianuarie 2017 au fost afectate de situatia politica. Intr-o perioada de noua luni de la raportul din ianuarie 2017, in Romania s-au succedat doua guverne, in timp ce tensiunile crescande dintre puterile statului (Parlament, Guvern si sistemul judiciar) au ingreunat tot mai mult cooperarea dintre acestea. In plus, progresele si rezultatele bune pe care institutiile judiciare au continuat sa le inregistreze in lupta impotriva coruptiei au fost in mare parte puse sub semnul intrebarii de evenimente precum adoptarea in ianuarie 2017 de catre Guvernul anterior a unei ordonante de urgenta a Guvernului vizand dezincriminarea anumitor infractiuni de coruptie, cum ar fi abuzul in serviciu, si a unei propuneri de act normativ vizand gratierea", se arata in document, care consemneaza si ca "desi ordonanta de urgenta a fost abrogata de Guvern si, de asemenea, de Parlament, in urma acestor evenimente au ramas indoieli in spatiul public", potrivit News.ro.

Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

Comisia Europeana a publicat e 15 noiembrie cel mai recent raport al sau referitor la etapele parcurse de Romania pentru a-si indeplini angajamentele privind reforma judiciara si combaterea coruptiei, in contextul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) instituit in 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.