Suntem oficial copilul-problema al Uniunii Europene. Niciunul dintre presedintii institutiilor europene nu a acceptat sa iasa in conferinta comuna cu prim-ministrul Guvernului Romaniei, Mihai Tudose, iar acesta s-a vazut nevoit sa tina singur conferinta de presa din subsolul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana. Este un lucru nemaivazut pentru un prim-ministru al unui stat membru al Uniunii Europene”, a scris pe Facebook europarlamentarul PMP Siegfried Muresan.


Pe de alta parte, Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, spune ca nu pot fi date conotatii politice acestei situatii, scrie Digi24.ro.

Nu pot sa ma pronunt. Nu cred ca se poate da o interpretare politica. In UE se apreciaza mai mult stabilitatea, dar aceste lucruri tin strict de protocol. Am fost de fata la intalnire. Nu mi s-a parut ca exista suspiciuni sau ca au fost semnale de avertizare. Chiar Juncker a fost foarte deschis, la fel si premierul”, a spus Corina Cretu.

E vorba si de faptul ca aceasta schimbare de guverne nu e un lucru foarte de apreciat in Europa, in orice tara. Noi insistam pe nevoia de stabilitate, dar, pe de alta parte, s-a inteles ca a fost o decizie democratica a coalitiei. Premierul a fost primit foarte repede”, a adaugat ea.

Precedenta vizita facuta de un prim-ministru al Romaniei la Bruxelles a fost cea a lui Sorin Grindeanu, in februarie. La finalul intalnirilor cu liderii europeni, fostul premier a avut o declaratie de presa comuna cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Franz Timmermans.