In cadrul primei sedinte de Guvern, Cabinetul Tudose are in plan aprobarea unei ordonante de urgenta, care suspenda aplicarea Legii privind diminuarea risipei alimentare, pana la finalul anului. Aceasta lege obliga magazinele sa doneze produsele care se apropie de expirare. 

Legea, adoptata de Parlament in sesiunea trecuta, a intrat in vigoare in mai 2017. La doar o luna, noul Guvern propune suspendarea legii pana la 31 decembrie. Motivul este acela ca legea nu are norme de aplicare si "s-a constatat lipsa de claritate a legii".

Legea isi propune sa intinda o mana de ajutor celor care au dificultati in asigurarea hranei, obligand marile magazine sa doneze produsele alimentare care se apropie de termenul de expirare.

La mai bine de jumatate de an de la adoptarea si promulgarea legii si la doar o luna de la intrarea ei in vigoare, guvernantii spun: „S-a constatat lipsa de claritate a legii, nu este clar care sunt operatorii economici care trebuie sa aplice acest act normatic. Din cadrul legii, lipsesc definitiile referitoare la data limita de consum. Masurile prevazute ca fiind o ierarhie a diminuarii risipei de alimente nu sunt armonizate cu realitatea din Romania si nu au un caracter dispozitiv clar”.

Mihai Visan, directorul executiv Romalimenta, declara, in octombrie 2016, ca aplicarea legii va determina pierderi pentru comercianti, care nu pot fi acoperite decat prin cresterea preturilor: „Trebuie sa fim realisti. Orice pierde o afacere cumva se va reflecta intr-un fel in preturi. Suntem printre primele tari din UE, asta ma si sperie, pentru ca nu beneficiem de experienta altora, sa nu repetam ce au gresit", noteaza digi24.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.