Vizita lui Iohannis in SUA este considerata un succes, atat de analistii politici interni, cat si de publicatiile internationale, potrivit adevarul.ro. Consultantul politic George Ripa considera ca Iohannis a reusit sa obtina promisiunea lui Trump ca, in cazul in cara tara noastra este atacata, SUA vor interveni. Mesajele venite din partea lui Trump au o relevanta istorica atat pentru Romania, cat si pentru celelalte state membre NATO, pentru ca, este pentru prima data cand presedintele SUA intareste angajamentul fata de art. 5 al Tratatului de la Washington: "Suntem acolo pentru a proteja".

Castiguri pentru Romania

SUA va sustine continuarea luptei impotriva coruptiei: „Domnule presedinte, vreau sa aplaud eforturile dvs. de a lupta impotriva coruptiei si de a proteja statul de drept. E nevoie de a crea un mediu unde comertul sa infloreasca, iar cetatenii sa prospere“, a precizat Trump.

Publicatia franceza Le monde subliniaza felul in care Trump le cere celorlalti aliati sa ia exemplul Romaniei si sa aloce bani pentru aparare: „Speram ca aliatii din NATO vor urma exemplul Romaniei si vor raspunde obligatiilor financiare in ceea ce priveste costurile pentru aparare".

Romania obtine garantia apararii colective; publicatia americana Buzz Feed News noteaza: „În mai puţin de un minut, un reporter modest din România a reuşit să facă ceea ce liderii din 27 de ţări n-au putut: să-l facă pe Donald Trump să se angajeze în principiul apărării colective a NATO".