Directorul SRI Eduard Hellvig si presedintele Klaus Iohannis au vorbit luni, la 27 de ani de la infiintarea Serviciului, despre necesitatea adaptarii legislatiei de functionare a serviciului la conditiile actuale.

Presedintele Klaus Iohannis a vorbit despre necesitatea unor "instrumente legislative", necesare securitatii nationale si a remarcat ca, desi s-a vorbit de mai mult timp de aceste lucruri, legile se lasa asteptate.

"Am profitat de acest prilej pentru a reitera necesitatea punerii la dispozitia institutiilor statului roman, implicit a SRI, a unor instrumente, inclusiv legislative, adaptate realitatilor interne si internationale, necesare asigurarii securitatii nationale, care sa ofere un cadru adecvat desfasurarii activitatii de intelligence. Aceste instrumente continua sa se lase asteptate, desi evolutiile regionale si internationale impun flexibilitate si mobilitate de actiune accentuate", a spus Iohannis.

El a laudat activitatea Serviciului de anul trecut si a subliniat ca asteapta cel putin aceleasi rezultate si in 2017, insa a cerut SRI "echilibru si echidistanta neconditionate".

"Am subliniat rolul important pe care SRI l-a avut in mentinerea starii de securitate nationala. Mi-am exprimat increderea in capacitatea SRI de a ne proteja in fata riscurilor actuale si viitoare. (...) Romania si romanii au ramas intr-o zona de siguranta ca rezultat al activitatii constante a SRI, care a colaborat intens atat interinstitutional, cat si cu partenerii din strainatate.

Am salutat preocuparea SRI pentru dezvoltarea cu bune rezultate a capabilitatilor tehnice si operationale necesare gestionarii provocarilor erei informationale. SRI si-a mentinut si in 2016 reputatia de partener de incredere in formate externe contribuind activ si consistent la sustinerea intereselor nationale de politica externa. Astept in continuare cel putin acelasi nivel de contributie.

Am cerut SRI echilibru si echidistanta neconditionate, precum si aprofundarea parteneriatului cu societatea civila, cu cetateanul la a carui securitate e chemat sa vegheze", a mai spus presedintele, citat de Ziare.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.