Guvernul PSD a anuntat ca in aceasta seara va intra in vigoare ordinul care stabileste preturile medicamentelor in Romania.

Preturile vaccinurilor vor creste si, din cauza neclaritatilor existente in actul normativ, exista riscul ca preturile la care medicamentele sunt rambursate in Romania sa nu mai fie publicate transparent pe site-ul Ministerului Sanatatii. Pretul medicamentelor iesite de sub patent va fi redus cu 35% pentru acele medicamente care pierd patentul dupa intrarea acestui ordin in vigoare, conform declaratiilor ministrului Sanatatii. Reducerile vor fi aplicate pentru un segment mai mic fata de ceea ce fusese initial anuntat. Reamintim ca PSD a promis in campania electorala scaderea preturilor tuturor medicamentelor iesite de sub patent cu 35%.

Precizam ca informatiile din acest articol au la baza textul Ordinului de ministru pus in dezbatere publica, text care poate suferi modificari la publicarea in Monitorul Oficial.

Intr-o dezbatere publica desfasurata astazi ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat introducerea unui Catalog Public al preturilor la medicamente care duce la marirea tuturor preturilor maximale pentru medicamentele care sunt comercializate pe teritoriul Romaniei. Un alt catalog de preturi, numit CANAMED, va ramane in vigoare si va determina preturile la care sunt rambursate medicamentele, acestea ramanand la minimul european.

Preturile maximale din Catalogul Public nu vor putea fi insa practicate de farmaciile care au contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Ele vor putea fi practicate de producatorii si distribuitorii care nu au o relatie contractuala cu CNAS (majoritatea nu au o astfel de relatie directa) daca aceste preturi “nu fac obiectul Catalogului national al preturilor medicamentelor, Canamed”. Mai multi experti au precizat pentru Hotnews ca prevederile sunt neclare si lasa loc la interpretari.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Situatia nou creata implica riscul ca preturile la care se face rambursarea de catre CNAS sa nu mai fie publicate transparent pe pagina Ministerului Sanatatii, ca pana acum. Pentru ca preturile romanesti sa nu influenteze negativ preturile medicamentelor din alte tari europene s-a decis introducerea celor doua cataloage. Solutia va functiona insa doar daca catalogul cu preturi mai mici, CANAMED, nu va mai fi public vizibil/accesibil.

Chestiunea necesitatii “invizibilitatii CANAMED” a fost de altfel adusa in discutie de reprezentantii industriei farmaceutice in timpul dezbaterii de astazi. Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, nu a oferit clarificari suplimentare. Ordinul prevede expres doar obligatia publicarii preturilor din Catalogul Public, cel cu preturi mari, arata HotNews.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.