Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat vineri, la Parlament, ca OUG privind modificarea Codurilor penale nu se suspenda dupa ce a fost atacata la Curtea Constitutionala, iar institutia pe care o conduce nu mai are, in prezent, nicio putere, totul fiind transferat la judecatorii CCR.

La remarca jurnalistilor care i-au spus ca mai sunt sapte zile pana cand ar trebui sa intre in vigoare OUG de modificare a Codurilor penale si daca se suspenda in vreun fel aplicarea ei, in conditiile in care a fost atacata la CCR, Ciorbea a raspuns negativ.

„Nu se suspenda, va depinde de ceea ce va decide Curtea, cand va fixa termenul, cand va da hotararea si evident noi nu avem din acest moment nicio putere, totul s-a transferat asupra Curtii Constitutionale”, a afirmat Victor Ciorbea.

De asemenea, intrebat ce se intampla daca OUG va fi luata in discutie dupa expirarea celor 10 zile si daca va fi declarata ulterior neconstitutionala, Avocatul Poporului a spus: „De regula, s-a retinut in jurisprudenta Curtii Constitutionale ca, daca avem de-a face cu astfel de situatii, fara a se pune problema retroactivitatii, totusi actele normative anterioare care au fost abrogate isi produc efectele in continuare”.

Fiind intrebat daca nu isi va produce efectele, Victor Ciorbea a spus ca „cel putin asta a fost jurisprudenta Curtii si jurisprudenta ICCJ”.

CCR trebuie sa dea un raspuns pana pe 7 februarie

Sesizarea Avocatului Poporului asupra ordonantei de urgenta a Guvernului privind dezincriminarea mai multor infractiuni a fost inregistrata vineri la Curtea Constitutionala (CCR), partile implicate trebuind sa trimita punctele de vedere pana pe 7 februarie.

Tot pana pe 7 februarie trebuie sa trimita puncte de vedere partile implicate si in privinta celor doua sesizari privind conflictul juridic de natura constitutionala in puterile statului, trimise zilele trecute de presedintele Klaus Iohannis si de catre CSM.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.