Asociatia Code for Romania anunta rezultatele utilizarii aplicatiei mobile Monitorizare Vot la alegerile parlamentare din 11 decembrie: 562 observatori au folosit aplicatia in 1346 de sectii de votare din 36 de judete. Observatorii au trimis un total de 51.250 de mesaje, dintre care 1.322 au fost sesizari ale unor incalcari ale regulilor de vot.

Aplicatia Monitorizare Vot a fost creata de la zero de o echipa de 20 de voluntari Code for Romania. Proiectul a fost dezvoltat in parteneriat cu organizatiile Expert Forum, Funky Citizens, Geeks for Democracy si Observatorul Electoral.

Aplicatia a fost disponibila in Google Play si AppStore, iar observatorii au accesat-o in baza numarului de telefon si a unui PIN unic, pentru securizarea contului si a datelor transmise.

Rapoartele au fost accesibile organizatiilor partenere in timp real, pe parcursul zilei, si la incheierea votului

Pentru accesarea datelor, organizatiile au avut la randul lor acces la o platforma online dedicata, creata tot de voluntarii Code for Romania.

Centralizarea rapoartelor primite de la observatorii care au folosit aplicatia Monitorizare Vot a generat, printre altele, urmatoarele date:

  1. Cazuri sesizate in care observarea alegerilor a fost impiedicata: 20
  2. Cazuri in care alegatorilor domiciliati in alta circumscriptie li s-a permis sa voteze: 90
  3. Cazuri in care s-a sesizat ca alegatorii au fost impiedicati sa voteze fara motive temeinice: 11
  4. Cazuri in care alegatorilor arondati in alta sectie de votare din aceeasi localitate li s-a permis sa voteze: 149
  5. Cazuri in care s-a sesizat ca urnele erau nesigilate sau sigilate necorespunzator: 244
  6. Cazuri de intimidare a alegatorilor si/sau a membrilor BESV: 20
  7. Cazuri in care s-a semnalat prezenta unor persoane neautorizate in timpul votarii: 76
  8. Cazuri in care s-a semnalat prezenta unor persoane neautorizate in timpul numararii voturilor: 13
  9. Cazuri in care s-a semnalat ca un alegator a votat in locul altui alegator, absent sau prezent: 15
  10. Cazuri in care s-a semnalat ca nu toti membrii BESV au avut posibilitatea de a examina buletinele de vot la numarare: 10
  11. Cazuri in care s-a semnalat ca procedura stabilita prin lege pentru numarare nu a fost urmata: 48
  12. Cazuri in care s-a semnalat ca rezultatele nu au fost corect consemnate in procesele verbale: 7

Potrivit unui comunicat remis 9am, atat observatorii, cat si organizatiile partenere care i-au acreditat (Expert Forum, Funky Citizens, Centrul pentru Resurse Civice si Centrul pentru Studiul Democratiei) au precizat ca principalele avantaje ale aplicatiei constau in viteza de transmitere a informatiei si eficientizarea intregului proces de observare. Pana acum, procesul de raportare consta in completarea unor formulare de observare pe hartie. Acestea trebuiau procesate digital, ceea ce intarzia centralizarea rezultatelor.

„Aplicatia Monitorizare Vot este mai mult decat un instrument foarte util pentru centralizarea rapoartelor de observare, fiindca a usurat mult si completarea formularelor pentru observatorii de pe teren. Cam 60% dintre observatori au folosit aplicatia, astfel incat concluziile observarii la o mie de sectii de votare erau deja centralizate la sfarsitul zilei alegerilor. Feedback-ul pozitiv din partea utilizatorilor inseamna probabil ca la alegerile urmatoare aplicatia va fi folosita de mult mai multi observatori.” a declarat Maria Krause din partea Observatorului Electoral.

Sesizarile primite de la cetateni sunt prezentate pe www.monitorizarevot.ro, unde au fost raportate atat suspiciuni de turism electoral, incercare de mobilizare a electoratului prin SMS-uri trimise in ziua votului sau nereguli legate de buletinele de vot.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Aplicatia Monitorizare Vot este cel de-al treilea proiect lansat de Code for Romania si va putea fi folosita si pentru urmatoarele alegeri.

Organizatia dezvolta proiecte in urmatoarele domenii: informare si acces la date publice, educare si promovarea culturii, implicare civica si colaborare si facilitarea accesului la servicii publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.