Ministrii de externe din noua state ale Europei Centrale si de Est (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Romania, Slovacia) se vor intalni, marti, la Bucuresti, la reuniune urmand sa participe si secretarul general-adjunct al NATO, Rose Gottemoeller.

MAE precizeaza ca evenimentul este organizat la initiativa sefului diplomatiei romane si a omologului polonez, ca urmare a deciziei adoptate in cadrul reuniunii care a avut loc la Bucuresti, in noiembrie 2015, la nivel de sefi de stat si de guvern, si in continuarea celor convenite cu prilejul intrevederii presedintilor Romaniei si Poloniei la Varsovia, la 10 iulie 2016.

Lansat la initiativa Romaniei si Poloniei, formatul statelor din Europa Centrala si de Est ofera o platforma pentru aprofundarea dialogului si cooperarii intre aliatii participanti, in vederea articularii contributiei specifice a acestora la procesele in derulare la nivelul Aliantei, pe baza experientei si expertizei pe care o detin si a intereselor comune de securitate, in deplina concordanta cu principiile solidaritatii si al indivizibilitatii securitatii statelor membre NATO.

In marja reuniunii, ministrul roman al afacerilor externe, Lazar Comanescu, si omologul polonez, Witold Waszczykowski, vor sustine, marti, o conferinta comuna de presa.

Secretarul general adjunct al NATO Rose Gottemoeller va vizita Romania luni si marti, conform unui comunicat al Aliantei.

Gottemoeller se va intalni cu presedintele Klaus Iohannis, cu ministrul de Externe, Lazar Comanescu, cu ministrul Apararii, Mihnea Motoc, precum si cu alti oficiali de rang inalt.

Rose Gottemoeller a fost investita in 17 octombrie in functia de secretar general adjunct al NATO - a doua cea mai importanta pozitie de conducere din cadrul aliantei militare occidentale. Anterior, aceasta a ocupat functia de responsabil cu Controlul Armelor si Securitatea Internationala la Departamentul de Stat al SUA.

Gottemoeller este prima femeie care ocupa functia de secretar general adjunct al NATO, precizeaza News.ro.

Citeste si:
Dancila: Domnul Geoana este un diplomat de succes si un om politic...
Dancila: Domnul Geoana este...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.