Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege prin care operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi au obligatia sa accepte si plata cu cardul, acceptand unele amendamente la solicitarea de reexaminare adresata de presedinte.

Pentru acest proiect de lege care modifica si completeaza Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, presedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea pe motiv ca actul normativ primit spre promulgare contine unele dispozitii ce pot genera incertitudine juridica si lipsa de previzibilitate in aplicare.

Deputatii au adoptat proiectul in varianta Senatului, care a amendat textul de lege initial, la solicitarea presedintelui.

Potrivit textului adoptat, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe si amenzi au obligatia sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de credit si debit.

In OUG 193/2002 nu era stipulata obligativitatea folosirii acestor instrumente de plata, ci se prevedea ca operatorii economici mentionati pot accepta si plata cu cardul.

Una dintre prevederile adoptate se refera la faptul ca "operatorii economici pot acorda avansuri in numerar la terminalele de plata, in baza contractelor incheiate cu institutiile acceptante". Avansul in numerar, de maximum 200 de lei, poate fi acordat de operatorii economici cu cifra de afaceri mai mare 10.000 de euro. Tranzactia este asimilata retragerii de bani din bancomat. Forma initiala a legii trimise spre promulgare prevedea obligativitatea serviciului de avans in numerar.

Camera Deputatilor are rol decizional in acest caz, transmite Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.