PNL a luat act de decizia Curtii de Apel Bucuresti de a refuza transmiterea la CCR a sesizarii privind neconstitutionalitatea organizarii alegerilor locale intr-un singur tur si va face recurs la ICCJ, insa liberalii admit ca nu mai sunt sanse si cer alegatorilor sa dea un vot util pe 5 iunie.

Blaga: Vedem daca putem ataca decizia privind alegerile

Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, in contextul in care instanta a respins sesizarea PNL privind alegerile locale, ca liberalii vor ataca decizia instantei, daca exista o cale de atac, afirmand ca PNL este pregatit si pentru alegeri intr-un singur tur.

"Nu am comentat niciodata o decizie a unei instante. Tinem cont de ea. O sa vedem daca mai avem vreo cale de atac. O sa discutam cu juristii nostri si o sa vedem ce este de facut. Daca exista o cale de atac (luam in calcul atacarea deciziei-n.r.)",
a declarat copresedintele PNL Vasile Blaga, pentru MEDIAFAX.

Vasile Blaga a mai spus ca liberalii sunt pregatiti si pentru alegeri locale intr-un singur tur, afirmand ca liberalii au facut acest demers pentru a creste reprezentativitatea alesilor locali.

"Noi suntem pregatiti si pentru alegeri intr-un singur tur. Am facut acest demers tinand cont de reprezentativitatea celor alesi pentru ca pot si alesi cu un procent mic, fiind o participare scazuta la vot si asta le-ar da o reprezentativitate mica vizavi de ansamblul cetatenilor din localitatile pe care urmeaza sa le gestioneze", a mai spus Vasile Blaga.

Curtea de Apel Bucuresti a respins, vineri, plangerea formulata de PNL pe tema organizarii alegerilor locale in doua tururi de scrutin, hotararea nefiind definitiva.



"Speram ca dezideratul revenirii la formula alegerii primarilor in doua tururi de scrutin sa fie atins cat mai curand si sa ajungem, astfel, la momentul de maturitate al societatii romanesti. Actuala norma, pe care o apreciem nedreapta, trebuie corectata cat mai curand de actualul Parlament sau in viitorul mandat legislativ"
, se arata intr-un comunicat de presa al PNL.

Potrivit sursei citate, demersul PNL a vizat obtinerea unui raspuns clar din partea singurei institutii care are atributul de a face acest lucru, respectiv Curtea Constitutionala, cu privire la situatia permisa in acest moment de legea electorala.

"Un primar poate obtine mandatul cu votul unei minoritati si sa-l exercite in pofida neincrederii exprimata, prin vot, de o majoritate a celor care si-au exprimat optiunea. Astfel, situatia in care mandatul este atribuit unui candidat care beneficiaza de sprijinul a mai putin de jumatate plus unu dintre alegatorii care s-au prezentat la urne, ridica semne de intrebare indreptatite asupra legitimitatii si reprezentativitatii acelui primar", argumenteaza liberalii.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

PNL mai precizeaza ca mentinerea actualei forme a legii arunca o umbra de indoiala asupra scrutinului din 5 iunie. "Din acest punct de vedere, ne exprimam regretul cu privire la imposibilitatea de a obtine un raspuns indreptatit asupra constitutionalitatii ori a neconstitutionalitatii modului de alegere a primarilor, fapt pentru care asupra scrutinului din 5 iunie ramane o urma de indoiala justificata"

Liberalii fac apel la electorat sa dea un vot util la scrutinul din 5 iunie, precizand ca orice vot pentru un tert candidat este un vot favorabil in mod indirect PSD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.