Monica Macovei, presedintele M10, a declarat, vineri, la Bistrita, ca i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge legea privind deblocarea conturilor partidelor parlamentare pe perioada campaniei electorale, insa nu a primit un raspuns, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Conturile PSD si PNL sunt blocate de ANAF pentru ca aceste doua mari partide au datorii vechi, fie la companii private care le-au facut afise, banere, materiale de campanie, fie la utilitati nu si-au platit apa, telefon, gaz, fie la creditori privati. ANAF le-a blocat conturile, ceea ce inseamna ca orice bani care intra in conturile lor nu pot fi folositi in campanie, ci se duc la creditori. La initiativa PSD, a lui Dragnea, condamnatul in prima instanta Dragnea, s-a votat in Camera Deputatilor iertarea si deblocarea conturilor de catre ANAF pe perioada de campanie si apoi a urmat Senatul, camera decizionala care in unanimitate a votat ca lor, partidelor parlamentare, sa li se deblocheze conturile", a declarat Monica Macovei, la Bistrita, intr-o conferinta de presa.

Liderul M10 a declarat ca nu a presedintele Klaus Iohannis nu a dat curs solicitarii sale.

"Eu am cerut acum doua saptamani presedintelui Iohannis sa nu promulge aceasta lege. Are doua variante: sa o trimita la Curtea Constitutionala sau s-o respinga si sa o retrimita in Parlament. Nu a raspuns si nu a facut nimic, asa incat ieri i-am adresat o scrisoare, cu acelasi continut, i-am spus ca nu a raspuns solicitarii, ca asteptam in continuare raspuns pentru ca mi-e teama ca, in aceste imprejurari, o sa ne trezim si cu legea asta promulgata. Legea este discriminatorie - daca oricare dintre dumneavoastra are datorii la apa, gaz, lumina, il iarta cineva de datorii? Nimeni! Nu-l iarta nimeni de datorii. Daca o companie privata are datorii o iarta cineva de acestea? Nu. (...) De la inceput se porneste cu o frauda electorala", a mai spus Monica Macovei.

Si Centrul pentru Inovare Publica i-a cerut lui Klaus Iohannis sa nu promulge legea care impiedica executarea silita a conturilor pentru campaniile electorale ale partidelor, afirmand ca formatiunile politice nu sunt mai presus de lege, iar datoriile acestora se ridica la 12 milioane euro, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Reprezentantii societatii civile sustin ca „partidele au strecurat o prevedere care le asigura protectie totala impotriva propriilor creditori”, in contextul in care datoriile partidelor parlamentare, din campaniile anterioare se ridica la peste 12 milioane de euro.

„Anul trecut, partidele si-au asigurat finantarea publica a campaniilor, cu conditia atingerii unui prag de 3% din voturi. Partidele care candideaza in toate circumscriptiile si trec acest prag ar urma sa primeasca aproximativ 8 milioane de euro pe campanie electorala, conform estimarilor Autoritatii Electorale”, se mai arata in scrisoarea adresata presedintelui Klaus Iohannis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.