Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost adus miercuri la instanta suprema, pentru judecarea cererii procurorilor DNA de prelungire cu inca 30 de zile a arestului preventiv, in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani.

Propunerea de prelungire a mandatului de arestare preventiva pentru Marian Vanghelie se judeca de la ora 14.00, de catre judecatorul Florentina Dragomir, care l-a condamnat pe Adrian Nastase in dosarul "Trofeul calitatii" si pe Gigi Becali in dosarul sechestrarii persoanelor care i-au furat masina.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie cer judecatorului de drepturi si libertati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) sa prelungeasca mandatul de arestare preventiva pe numele lui Marian Vanghelie, care a fost emis din 14 martie pana in 12 aprilie inclusiv. De asemenea, DNA cere prelungirea mandatului de arestare preventiva si pentru varul lui Vanghelie, Mircea-Sorin Niculae, asociat si administrator al mai multor societati comerciale.

Decizia pe care o va lua judecatorul de drepturi si libertati nu va fi definitiva, astfel ca, indiferent de hotarare, Marian Vanghelie si Mircea-Sorin Niculae vor ramane in arest preventiv pana se va judeca si contestatia. Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a dispus, in 28 martie, suspendarea lui Marian Vanghelie din functia de primar al Sectorului 5, pe care o ocupa de 15 ani, dupa ce in 27 martie s-a decis definitiv arestarea preventiva a edilului.

Marian Vanghelie este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, unele fapte fiind savarsite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte de lucrari publice ale Primariei Sectorului 5. Varul lui Vanghelie, Mircea-Sorin Niculae, asociat si administrator al mai multor societati comerciale, este acuzat de complicitate la luare de mita si de spalare de bani. De asemenea, soferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci, directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, si sotul acesteia, Sorin Ciocan, toti acuzati de favorizare a faptuitorului si marturie mincinoasa, sunt cercetati sub control judiciar.

Oana Mizil, iubita lui Vanghelie, a fost si ea audiata la DNA in acest dosar, fiind suspectata de operatiuni de comert incompatibile cu functia. Dupa audieri, Mizil si-a depus demisia din Parlament, iar secretarul general adjunct al PSD Codrin Stefanescu a anuntat ca ea va fi exclusa din PSD ca urmare a faptului ca apare pe listele de sustinatori ai Partidului Social Romanesc, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Potrivit procurorilor, in perioada 2007 - martie 2015, Marian Vanghelie, in schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru sa obtina, pentru societatile pe care acesta din urma le controleaza, acordarea a numeroase contracte de lucrari publice, in valoare totala de aproximativ doua miliarde de lei.

Pentru atribuirea si plata contractelor de executie de lucrari publice, Vanghelie ar fi perceput un "comision" de aproximativ 20 la suta din valoarea contractelor incheiate intre Primaria Sectorului 5 si institutii din subordinea acesteia, pe de o parte, si societatile controlate de Dumitru, pe de alta parte. "Comisionul" respectiv ar fi fost platit de omul de afaceri lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae si al unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinut, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Citeste si:
Marian Vanghelie, în libertate sub control judiciar. Poate lua...
Marian Vanghelie, în...

Acest comision ar fi fost platit, in parte, si sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, incheiate de catre SC Premier Palace SRL (societate controlata, prin intermediul unor societati de tip off-shore, de Marin Dumitru) si societati comerciale controlate, prin interpusi, de Vanghelie, contracte in temeiul carora cea dintai firma platea celor din urma sume semnificative de bani.

Din datele existente in cauza a reiesit ca beneficiarele unor astfel de contracte si a sumelor de bani aferente acestora au fost, printre altele, si societatile Bucuresti SA si Fashion Brand Management SRL, la care era asociat Mircea Niculae, si Economat Sector 5 SRL, al carei director general este Laura Ciocan.

O parte a "comisionului" ar fi fost platit prin cedarea a doua imobile noi in favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie. De asemenea, pentru garantarea platii "comisionului" de 20 la suta din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societati comerciale unor apropiati ai lui Vanghelie, sustin procurorii DNA.

Citeste si:
Cum s-a întors acasă bărbatul care și-a violat fetița de 6 ani
Bărbatul care și-a violat...

In aceeasi perioada, Vanghelie si Niculae, actionar majoritar la societatea comerciala Bucuresti SA si asociat unic la societatea comerciala Fashion Brand Management SRL, au transferat sume de bani provenite din comiterea infractiunilor de luare de mita, sub forma achizitionarii de bunuri mobile si imobile si sub forma introducerii acestora in patrimoniul societatilor comerciale controlate de cei doi, in scopul ascunderii originii ilicite a acestora. Totodata, cei doi au disimulat adevarata natura a provenientei cu privire la doua imobile pretinse de Vanghelie de la administratorul mai multor societati comerciale, sustin procurorii. De asemenea, Vanghelie ar fi disimulat adevarata natura a provenientei partilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting SRL, parti sociale pretinse de acesta de la Marin Dumitru.

Citeste si:
ÎCCJ a respins definitiv cererea de plasare sub control judiciar a...
ÎCCJ a respins definitiv...

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el castigand alegerile din pozitia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid pana in noiembrie 2014, cand a fost exclus, alaturi de Mircea Geoana si Dan Sova, in urma votului Comitetului Executiv National al PSD. Ulterior, in martie, Vanghelie si Geoana au anuntat infiintarea unei noi formatiuni politice, Partidul Social Romanesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.