Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, inainte de plecarea in vizita oficiala din Ucraina, ca Romania isi reafirma sprijinul constant pentru Ucraina si parcursul sau european, adaugand ca se doreste, de asemenea, gasirea unei solutii politice la conflictul din estul Ucrainei.

"Am dat curs invitatiei presedintelui Petro Porosenko, doresc sa reafim sprijinul nostru constant pentru Ucraina si parcursul european al acestei tari", a spus presedintele Iohannis.

El a aratat ca pe agenda discutiilor se afla evolutiile din sud-estul Ucrainei, Romania sustinand suveranitatea si integritatea Ucrainei. "Romania isi doreste sa fie un factor activ in gasirea unei solutii politice in conflictul din Ucraina, pentru pacea din regiune", a mai afirmat seful statului.

Presedintele a mentionat ca se vor discuta la Kiev si teme bilaterale. "Romania are disponibilitatea pentru intarirea coooperarii si parteneriatului dintre cele doua state, in privinta dialogului politic si pe proiecte concrete Am convingterea ca putem construi o agenda de cooperare bazata pe pragmatism si incredere", a spus Iohannis, potrivit MEDIAFAX.

Seful statului a mentionat ca alt subiect il reprezinta sprijinirea etnicilor romani din Ucraina, si a celor ucraineeni din Romania, precizand ca se doreste reactivarea mecanismelelor guvernamentale, in acest sens.

Din delegatia oficiala care il insoteste pe presedinte in Ucraina se afla consilierii prezidentiali Dan MIhalache, Andrei Moraru, Lazar Comanescu, Ion Oprisor, Leonard Orban, purtatorul de cuvant al presedintelui, Tatiana Niculescu Bran si secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE, Daniel Ionita.

Vizita oficiala va incepe la ora 11.00, cand Klaus Iohannis va vizita Monumentul Victimelor Holodomorului si va avea un moment solemn, in Piata Independentei (Maidan). La ora 11.25, presedintele Romaniei va fi primit cu ceremonia oficiala la sediul Administratiei Prezidentiale si va avea convorbiri tête-à-tête cu presedintele Ucrainei, Petro Porosenko.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Cei doi sefi de stat vor sustine o declaratie de presa comuna, la ora 13.10, urmata de un dejun oficial oferit de Presedintele Ucrainei,Petro Porosenko, in onoarea Presedintelui Romaniei.

In cadrul vizitei oficiale, presedintele Iohannis va avea convorbiri cu Presedintele Radei Supreme a Ucrainei, Volodimir Groisman si cu prim-ministrul Ucrainei, Arseni Iateniuk.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.