Traian Basescu a declarat, dupa ce a fost la un restaurant alaturi de Elena Udrea si Emil Boc, ca s-a discutat "situatia dificila" a lui Klaus Iohannis privind dosarul de incompatibilitate, el expunand presei mai multe variante si aratand ca "poporul are dreptul sa decida alesul si nu justitia"

Intrebat la iesirea din restaurant daca s-au facut planuri pentru intrarea lui Emil Boc in PMP, avand in vedere ca a discutat destul de mult cu acesta, Traian Basescu a spus ca la masa nu face planuri, precizand, in schimb, ca s-a discutat "situatia legala dificila" a lui Klaus Iohannis.

Presedintele a declarat ca dosarul lui Klaus Iohannis legat de incompatibilitate se afla la ICCJ din 2013 si nimeni nu este "indreptatit sa judece termenele". "Si, totusi, daca privim la situatia reala care s-a creat, ar fi fost trei alternative: una - sa se judece inainte de depunerea candidaturilor, care ar fi fost cea mai corecta din punct de vedere al sanatatii competitiei politice", a spus Basescu, potrivit MEDIAFAX.

"A doua varianta ar fi fost sa se judece inainte de a se baga voturile in urna, mai putin buna decat prima varianta, dar mai putin rea daca s-ar judeca dupa ce se baga voturile in urna. Atunci, din punct de vedere politic, nu putem spune decat ca justitia va avea o decizie majora cu privire la alegeri, ceea ce este nepermis intr-un stat democratic. Poporul are dreptul sa decida alesul si nu justitia", a continuat seful statului.

"Singurul lucru pe care-l putem face este sa comentam o realitate, ori suntem in aceasta realitate, n-am avut situatia ideala, adica judecarea inainte de depunerea candidaturilor si aici probabil ca sunt procedurile Curtii, pe care nu le pot aprecia eu", a mai spus el, raspunzand la o intrebare.

Intrebat daca Iohannis nu ar beneficia de imunitate, in cazul in care ar fi ales, iar verdictul s-ar da dupa alegeri, cum s-a intamplat in cazul sau, in 2004, cu dosarul Flota, Traian Basescu a precizat ca se face "o confuzie". "Una este dosarul penal, judecata penala se suspenda in timpul mandatului unui presedinte, contenciosul administrativ este cu totul altceva, iar legea incompatibilitatilor este ca un brici. Un dosar penal, daca ar fi avut domnul Iohannis, se suspenda daca ar fi devenit presedinte. Contenciosul administrativ nu are procedura suspendarii si problematica incompatibilitatii este una care nu lasa loc de nicio amanare", a afirmat Basescu.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Intrebat ce s-ar intampla intr-o eventuala situatie in care Iohannis ar fi ales si validat in functie si ulterior ar aparea o decizie de incompatibilitate, Basescu a aratat ca acesta ar trebui "sa abandoneze mandatul imediat".

ICCJ discuta luni cererea ANI de schimbare a termenului la care se va analiza admisibilitatea recursului in dosarul lui Iohannis, respectiv data la care s-ar putea decide fie ca recursul este nefondat si ca ramane solutia de anulare a raportului de incompatibilitate, fie ca acesta se judeca pe fond.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.