CSM sesizeaza Inspectia Judiciara sa faca verificari in cazul declaratiei facute de presedintele Traian Basescu, potrivit careia anumite "decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important".

Membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii au admis astfel cererea formulata de judecatorul Horatius Dumbrava. Acesta a declarat, inaintea sedintei plenului CSM, ca daca afirmatiile presedintelui sunt adevarate, era necesar ca acesta sa anunte DNA, nu sa vorbeasca la o televiziune.

"Am sesizat plenul CSM sa se gandeasca asupra oportunitatii de a solicita Inspectiei Judiciare sa faca verificari privind declaratiile presedintelui Romaniei. Eu nu am indicat niciun procuror. Domnul presedinte a indicat un procuror. Oricum, mie mi se par jalnice afirmatiile la final de mandat, dar, ma rog, haideti sa vedem ce va face Inspectia Judiciara. De ce spun jalnice, pentru ca sa ameninti un procuror in direct la o televiziune mie mi se pare incalificabil, pe de o parte. Pe de alta parte, daca ar fi adevarat, era necesar sa fi anuntat DNA si nu sa fi venit la televizor sa fi spus ceea ce a spus. Haideti sa vedem ce va spune si plenul CSM", a spus Horatius Dumbrava, potrivit MEDIAFAX.

Judecatorul Horatius Dumbrava arata in 10 septembrie, dupa ce a cerut CSM sesizarea Inspectiei Judiciare, ca in masura in care afirmatiile presedintelui se dovedesc a fi reale, se impune fie sesizarea DNA, in ce priveste presupusii procurori care au actionat la comanda unui ziarist, fie declansarea cercetarii disciplinare fata de acesti procurori.

In caz contrar, arata membrul CSM in sesizare, Inspectia Judiciara trebuie sa intocmeasca un raport privind aducerea atingerii independentei justitiei, a sistemului de justitie reprezentat de parchete si procurori, prin Ministerul Public.

"Nu stiu daca organele de urmarire penala, DNA sau Ministerul Public au fost sesizate cu privire la aceste aspecte de catre domnul Presedinte al Romaniei, obligatie de altfel prevazuta de normele procedural penale ce impun sesizarea organelor de urmarire penala atunci cand exista indicii de savarsire a unei infractiuni, inclusiv de catre un procuror, indiferent ca este vorba de un simplu cetatean si cu atat mai mult de catre Presedintele Romaniei", mai arata Horatius Dumbrava, in sesizarea sa.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Presedintele Traian Basescu a fost intrebat, intr-o emisiune a postului B1 TV, despre o declaratie a sa anterioara in care arata ca de zece ani este intr-o disputa cu sistemul, pe care Ion Iliescu "l-a protejat" si care "l-a infrant" pe Emil Constantinescu, adaugand ca el a reusit sa "ingenuncheze" acest sistem.

Presedintele a spus ca, la inceputul mandatului sau, a gasit "un SRI in care Sorin Ovidiu Vantu stia lista cu cei ascultati, iar seful SRI mergea cu masina de la Sorin Ovidiu Vantu". "SRI-ul era controlat de Vantu, stia tot ce lucreaza SRI, si, mai mult decat atat, Timofte ii punea la dispozitie si informatii din aceasta institutie de securitate, economice", a sustinut el.

Presedintele a mai spus ca sistemul la care a facut referire in declaratiile sale inseamna si Justitia.

Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

"Va aduceti aminte perioada in care acuzam Inalta Curte, CSM, Parchetele, era perioada cand erau oamenii, judecatorii, procurorii doamnei Stanoiu. S-a curatat si acolo, ca si la SRI, cu trecerea in rezerva, cu pensionarea multor judecatori. Sistemul s-a curatat", a adaugat Basescu.

Potrivit articolului 7 din Legea 303/2004 republicata, "judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.