Traian Basescu a declarat, miercuri, ca Romania solicita, la Summit-ul NATO din Tara Galilor, consolidarea flancului estic, ceea ce inseamna "introducerea Romaniei in sistemele permanente de alerta si de capabilitati de reactie".

Presedintele a aratat ca obiectivele noastre si aspiratiile, la Summit-ul NATO, sunt generate in primul rand de evenimentele din Ucraina si de "ceea ce ne-a aratat presedintele Putin in actiunea Federatiei Ruse, actiune care (...) a ajuns la limite care frizeaza irationalul, pentru ca atat timp cat nu respectam acordurile internationale, nu respectam frontierele statelor in Europa, nu mai putem vorbi de rational si atunci intervine irationalul si impredictibilul".

"Plecand de la aceste premise, Romania solicita generic consolidarea flancului estic al Aliantei, nu numai a celui nord-estic, ci a intregului flanc estic, de la nord pana la sud", a anuntat presedintele, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca aceasta inseamna "introducerea Romaniei in sistemele permanente de alerta si de capabilitati de reactie" si a mentionat ca, in acest sens, dincolo de realizarea capabilitatilor pentru consolidarea flancului estic, sunt modalitati diverse de a se atinge aceste obiective.

Traian Basescu a spus ca nu va descrie aceste modalitati, precizand ca va vorbi mai pe larg despre ele dupa Summit, "dupa ce vedem ca ceea ce am negociat mai bine de doua luni se materializeaza". Presedintele a mai afirmat ca Romania solicita "cresterea nivelului de interoperabilitate a fortelor armate ale Romaniei cu alte forte armate ale statelor membre NATO".

"Aici ma refer la fortele terestre, la fortele aeriene si la cele navale, cu un acces deosebit pe cresterea nivelului de interoperabilitate a fortelor navale ale Romaniei cu fortele navale alte altor state membre NATO, avand in vedere forta deosebita pe care o are flota navala a Federatiei Ruse in Marea Neagra. Nu ascundem faptul ca prezenta acestei flote ne genereaza ingrijorari", a mai declarat seful statului.

Traian Basescu a precizat ca "un numar mare de exercitii, care sa presupuna prezenta unor nave ale aliatilor NATO, in Marea Neagra, impreuna cu flota Romaniei si a Bulgariei, este un lucru de mare interes pentru Romania".

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.