Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca si-ar dori ca Summit-ul NATO din septembrie sa constate progresele procesului de diminuare a noilor amenintari de securitate, anuntand ca sistemul antiracheta din Romania va fi operational in 2015.

"Ne-am dori ca Summit-ul NATO sa constate si sa realizeze progrese in procesul de diminuare a noilor amenintari de securitate, si aici noi includem respectarea programului de dezvoltare si operationalizare a capacitatilor antiracheta in Romania", a declarat Traian Basescu, inainte de plecarea la Reuniunea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est, care are loc in Polonia, scrie MEDIAFAX.

Presedintele a anuntat ca in Romania evolutiile sunt conform programului, iar sistemul antiracheta de pe teritoriul Romaniei, faza a doua a sistemului NATO, va fi functional in 2015.

In plus, seful statului a mentionat ca Romania considera ca NATO trebuie sa isi asume un rol mult mai important in garantarea securitatii enegetice a Europei, precum si in prevenirea si lupta imptoriva atacurilor cibernetice.

Traian Basescu a mai aratat ca un alt element din luarile de pozitie ale Romaniei si solicitarile sale pentru Summit-ul NATO din Marea Britanie se refera la incheierea misiunii din Afganistan.

Seful statului a tinut sa precizeze ca misiunea din Afganistan va lua sfarsit pe 31 decembrie 2014, cand si Romania isi va retrage ultimele sute de militari. El a adaugat ca, de la 1 ianuarie 2015, continuarea programului se refera la asigurarea instructorilor pentru continuarea proceselor de pragatire a armatei afgane, in conditiile in care pana la sfarsitul anului se reuseste semnarea unui acord intre autoritatile afgane si NATO in acest sens.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.