Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Chisinau, ca Romania este profund interesata de pastrarea stabilitatii si integritatii teritoriale a Moldovei in contextul crizei din Ucraina, premierul moldovean, Iurie Leanca, aratand ca granita statului vecin este bine pazita.

Aflat in drum spre Georgia, pentru o vizita oficiala, premierul Victor Ponta s-a oprit la aeroportul din Chisinau, unde a avut o scurta intrevedere cu omologul sau moldovean, Iurie Leanca. El a precizat ca a efectuat aceasta oprire pentru a analiza, impreuna cu premierul Republicii Moldova, stadiul proiectelor bilaterale, dar si pentru a discuta despre situatia din Ucraina.

"Am discutat impreuna, bineinteles, situatia din Ucraina, pentru ca suntem atat de aproape, si unii, si altii, de ceea ce se intampla in Ucraina. Eu am spus tot timpul ca, pe de-o parte, Romania, ca tara membra a UE si NATO, are pozitii perfect consolidate si coordonate cu partenerii europeni si transatlantici, dar, stiind foarte bine care sunt puterile Romaniei, toate eforturile noastre se indreapta spre Moldova, care, in noiembrie, a avut curajul sa ia o decizie pe care am salutat-o cu totii, in sensul integrarii europene si acest curaj si aceasta viziune trebuie sprijinite cu toate puterile. Bucurestiul e mult mai aproape decat Bruxelles-ul", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

Intrebat de jurnalisti cum va reactiona Romania daca vor exista riscuri la adresa securitatii Republicii Moldova, premierul roman a precizat ca nu exista astfel de riscuri si ca nu doreste, diplomatic, sa raspunda la astfel de intrebari, adaugand insa ca Romania, ca toate tarile membre UE si NATO, este profund interesata de pastrarea stabilitatii si integritatii teritoriale a statului vecin.

El a precizat totodata ca Romania si Moldova vor avea pozitii similare atat la proiecte comune, cat si in solutionarea unor crize, precum cea din Ucraina, si ca spera ca, pana la 25 mai, cetatenii moldoveni sa poata circula fara viza in UE.

Premierul moldovean, Iurie Leanca, a afirmat la randul sau ca nu doreste acum sa intre in astfel de speculatii chiar daca sunt posibile "scenarii" spre analiza, sperandu-se ca ratiunea va trumfa si nimeni nu va dori sa creeze o noua sursa de tensiune.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

"Urmarim foarte atent tot ce se intampla in stanga Nistrului, sa continuam politica de angajare a celor de la Tiraspol pentru a evita decizii unilaterale si, astfel, crearea unor tensiuni si provocari. Avem acelasi interes si pe zona de sud a Republicii Moldova, sa nu admitem inflamarea situatiei. In rest, comunicam foarte strans si cu colegii de la Kiev pentru a face asa incat frontiera bilaterala sa fie una bine pazita, ca elemente subversive sa nu traverseze aceasta frontiera", a mai spus Leanca.

El a precizat ca va avea, luni, o discutie in acest sens cu liderii ucrainieni, pastrand o comunicare foarte stransa cu Uniunea Europeana, Guvernul american, dar si oficialii de la Moscova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.