Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu o lege care prevede obligativitatea de a-si schimba denumirea pentru asociatiile si fundatiile care au titulaturi similare celor ale unor institutii sau structuri profesionale, sub sanctiunea dizolvarii dupa doi ani.

Proiectul de lege aflat la promulgare modifica Legea privind asociatiile si fundatiile si prevede faptul ca "este interzisa utilizarea in denumirea asociatiei a unor sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice".

De asemenea, actul normativ interzice folosirea denumirii care e "identica sau asemanatoare pana la confuzie cu denumirea oricarei structuri profesionale constituite in baza legii si care functioneaza in acord cu aceasta, cum ar fi: «Barou», «Camera», «Uniunea Nationala a Barourilor din Romania», «Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania», «Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti», «Consiliul de Mediere», «Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania», «Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania», precum si altele asemenea".

Potrivit MEDIAFAX, Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in ceea ce priveste obligativitatea instituita in cazul asociatiilor si fundatiilor deja constituite de a se conforma restrictiilor impuse de lege, prin modificarea denumirii detinute in prezent.

"Dispozitiile de lege mai sus-mentionate sunt neconstitutionale deoarece Parlamentul nu poate printr-o lege sa modifice sau sa desfiinteze raporturi juridice consfintite prin hotarari judecatoresti, care se bucura de autoritate de lucru judecat, fara ca prin aceasta sa aduca atingere principiului separatiei puterilor in stat", se arata in motivarea formulata la contestatia adresata CC.

In plus, presedintele afirma ca se ajunge la situatia in care, daca ar fi aplicata legea, respectiv daca dupa expirarea temenului de doi ani prevazut pentru schimbarea denumirii asociatiilor si fundatiilor se ajunge la dizolvarea celor care nu se conformeaza, s-ar ajunge la o noua incalcare a legii fundamentale.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

"Asociatiilor, fundatiilor si federatiilor le sunt impuse noi obligatii cu privire la denumirea pe care o poarta si cu care s-au facut recunoscuti in domeniul in care activeaza, astfel incat prin efectele retroactive ale prevederilor legii aflata la promulgare se nesocoteste atat principiul securitatii juridice, cat si principiul protejarii increderii cetatenilor in lege", mai argumenteaza seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.