Organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei cu prag redus de prezenta la 30% concomitent cu primul tur al prezidentialelor este inca posibila, in conditiile in care CC nu va amana decizia pe noua Lege a referendumului dupa 23 octombrie, iar hotararea va fi una de constitutionalitate.

Organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei pe noua lege, care reduce cvorumul de prezenta pentru validare la 30%, odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale ramane posibila in masura in care Curtea Constitutionala va lua o decizie in 23 octombrie, si nu mai tarziu. Asta deoarece termenul de un an de zile impus de CC pentru aplicarea noii legi ar pune in imposibilitate Parlamentul si Guvernul sa organizeze scrutinul pentru revizuirea Constitutiei pe un prag redus.

Conform Legii alegerilor prezidentiale, scrutinul poate fi organizat duminica si doar in luna anterioara celei in care ajunge la termen mandatul presedintelui. Acest lucru face ca alegerile prezidentiale din 2014 sa aiba loc in luna noiembrie, de vreme ce mandatul lui Traian Basescu expira pe 21 decembrie anul viitor, la 5 ani de la ziua in care a depus juramantul in Parlament, transmite MEDIAFAX.

De asemenea, legea mentionata precizeaza ca Guvernul stabileste data alegerilor prin hotarare, cu cel putin 45 de zile inaintea datei stabilite pentru scrutin.

Astfel, alegerile prezidentiale ar putea fi organizate anul viitor in noiembrie pe datele de 2, 9, 16, 23 sau 30.

Prin corelare cu prevederile noii legi a referendumului, care impune termenul de un an de zile pentru ca prevederile privind cvorumul redus sa poata fi aplicate, promulgarea legii de catre Traian Basescu trebuie sa aiba loc anul acesta pana in datele la care liderii USL ar dori sa organizeze primul tur al prezidentialelor.

In situatia in care Curtea Constitutionala se va pronunta pe 23 octombrie anul acesta, seful statului este obligat ca in 10 zile sa promulge noua lege a referendumului, cu precizarea ca acest termen opereaza din momentul in care CC ii comunica eventuala decizie de respingere a contestatiei.

Citeste si:
Claudiu Năsui face dezvăluiri șocante despre 9 membri PNL
Năsui, dezvăluiri șocante...

Conform unei decizii a Curtii Constitutionale din 26 ianuarie 2010, termenele prevazute in legea fundamentala cu privire la zile mentionate se interpreteaza in sensul zilelor calendaristice.

Seful statului a utilizat deja prerogativa de a retransmite legea in Parlament pentru reexaminare, fapt pentru care dupa sesizarea Curtii Constitutionale Traian Basescu ar trebui sa promulge legea, in situatia repingerii solicitarii adresate CC.

Astfel, Traian Basescu ar fi obligat ca pana pe 2 noiembrie sa promulge noua lege a referendumului, care permite un cvorum redus pentru validarea consultarii populare. Aceasta data s-ar suprapune exact peste prima duminica a lunii noiembrie 2014 in care se pot organiza prezidentialele.

In varianta in care Curtea Constitutionala ar amana luarea unei decizii pe contestatia formulata de Traian Basescu in cazul legii referendumului, atunci termenul disponibil pentru organizarea simultana a prezidentialelor cu referendumul de revizuire a Constitutiei se reduce considerabil.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Acelasi risc il comporta si o decizie a Curtii care sa constate neconstitutionalitatea unui articol din noua lege a referendumului. Aceasta deoarece proiectul de lege s-ar intoarce in Parlament, iar procedura parlamentara pentru punerea de acord ar prelungi de asemenea momentul de la care si-ar putea produce efectele juridice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.