Numarul de burse pentru studentii din Republica Moldova nu trebuie marit, deoarece cererile sunt mai mici decat disponibilul, fiind mai curand nevoie de o diversificare a acestora astfel incat tinerii sa fie incurajati sa vina la universitati romanesti, a spus, la Chisinau, premierul Victor Ponta.

El a aratat ca in acest an au fost inregistrate un total de 2.800 cereri de acordare de burse din partea tinerilor moldoveni, in conditiile in care numarul de burse disponibile se ridica la 5.000.

Premierul a apreciat astfel, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu omologul sau moldovean, Iurie Leanca, ca nu este cazul ca numarul burselor sa fie majorat, ci este nevoie de "realism" si de o folosire mai eificienta a acestui instrument de sprijin educational, astfel incat tinerii sa fie incurajati sa vina la universitati romanesti si nu sa opteze pentru institutii din alte tari, transmite MEDIAFAX.

In urma cu o luna, intr-un interviu acordat postului Europa Libera inaintea vizitei pe care urma sa o efectueze in Republica Moldova, presedintele Traian Basescu a declarat ca, pentru el, a fost socant ca premierul de la Chisinau, Iurie Leanca, i-a cerut prim-ministrului Victor Ponta sa reduca numarul de burse pentru studentii din Republica Moldova.

"Raspunsul nostru, insa, nu poate fi decat ca il marim, dand o sansa acestor tineri sa invete in Romania si apoi sa lucreze in Republica Moldova, fiindca Romania are niste obligatii morale fata de generatia tanara", a spus Basescu.

El i-a criticat pe premierii Leanca si Ponta pe chestiunea reducerii numarului de burse pentru moldoveni: "Asa cum noi ne plangem ca tinerii nostri care studiaza la Londra, la Paris, in Statele Unite sau mai stiu eu pe unde, si apoi raman acolo, asa si Guvernul din Republica Moldova spune: avem 5.000 de burse, dar dupa ce termina scoala se intorc prea putini in Republica Moldova. Eu pot intelege abordarea premierului Leanca, din acest punct de vedere. Nu i-o inteleg, insa, din punctul de vedere al europenismului pe care si-l asuma premierul Leanca si cu atat mai putin acceptul premierului Ponta".

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

La acel moment, premierul Ponta a raspuns criticilor presedintelui Basescu privind reducerea numarului de burse pentru tinerii din Moldova, aratand ca este bine sa fii presedinte si generos "pe banii altora" si spunand ca atat el, ca prim-ministru, cat si omologul moldovean muncesc spre deosebire de alte persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.