Declaratia facuta de presedintele Traian Basescu privind natalitatea si rolul femeii nu constituie discriminare, incadrandu-se in limitele libertatii de exprimare, a decis Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, exprimandu-si insa dezaprobarea fata de continutul declaratiei.

CNCD a dezbatut si solutionat, miercuri, dosarul cu privire la declaratiile posibil discriminatorii ale lui Traian Basescu, facute in cadrul intalnirii cu reprezentantele Clubului Femeilor de Afaceri din 18 iunie 2013 - "Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci - sase copii, iar romanca nu poate ? E adevarat, ea nu este manager, femeia roma (...). Trebuie sa mergem in zona cealalta. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie".

Potrivit MEDIAFAX, in urma deliberarilor, Colegiul director al CNCD, cu unanimitate de voturi, a decis ca faptele sesizate nu intrunesc elementele constitutive pentru a fi catalogate drept discriminare, in sensul Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 (art.2, alin. 1, coroborat cu art.2, alin.4 si art. 15).

"Declaratiile in cauza se incadreaza in limitele libertatii de exprimare prevazute de art. 2, alin. 8, din acelasi act normativ", arata CNCD.

Pe de alta parte, Colegiul director retine ca "declaratia cuprinde stereotipuri negative fata de rolul femeii in societate si natalitate, respectiv evolutia natalitatii la romi si dezaproba continutul declaratiei supuse analizei".

Colegiul director a constatat ca, in speta, nu exista niciun element de incitare impotriva unor cetateni pe baza criteriului de gen sau de etnie. De asemenea, nu suntem in prezenta unui "pericol evident si prezent", existand posibilitatea de reactie publica la adresa declaratiilor partii reclamate, iar dezbaterea publica generata a fost in masura sa contracareze pozitiile publice ale reclamatului, se mai arata in comunicatul CNCD.

"Declaratia partii reclamate a generat o dezbatere publica, o serie de reactii de condamanare si delimitare publica fata de afirmatiile in cauza. Or, tocmai astfel de dezbateri publice contribuie la progresul unei societati, la demontarea stereotipurilor negative fata de un grup de persoane, desigur cu conditia de a nu exista elemente de incitare la ura si violenta. Declaratia a fost diseminata prin mass-media (televiziuni, presa scrisa, internet) si a starnit dezbateri controversate, a pus pe agenda publica subiectul natalitatii si al conditiei femeilor in societate", motiveaza in continuarea CNCD decizia luata.

Citeste si:
Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot călători în afara țării fără...
Minorii cu vârsta de peste 16...

Totodata, Colegiul director reitereaza faptul ca "libertatea de exprimare constituie valoarea fundamentala a unei societati democratice si plurale".

"Exprimarea libera a opiniilor si credintelor, chiar si a celor nepopulare sau atipice, reprezinta conditia fundamentala a existentei unei societati vii si capabile de dezvoltare", mai spune Consiliul.

CNCD va comunica partilor, in termen legal, hotararea motivata si care este supusa caii de atac in instanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.