Vicepresedintele PDL Ioan Oltean spune ca presedintele Senatului, Crin Antonescu, a "compromis" intreg actul de revizuire a Constitutiei, "Biblia Romaniei" fiind "batjocorita" de catre actuala putere.

"Dispretul fata de cetatean si de popor se manifesta prin modul in care este pregatit si gandit, daca vreti, proiectul de revizuire a Constitutiei. Legea fundamentala a acestui stat nu a fost niciodata batjocorita ca acum si v-o spune unul care a participat la adoptarea primei Constitutii dupa 1990, care a participat la prima revizuire a Constitutiei, in 2003, si care participa la a doua revizuire a Constitutiei. Niciodata nu a fost o asemenea batjocura fata de legea fundamentala, fata de Biblia poporului roman", a declarat Ioan Oltean, vineri, intr-o conferinta de presa la Bistrita, transmite MEDIAFAX.

Liderul PDL a spus ca, in prezent, "institutii fundamentale si vointa populatiei" sunt "neglijate si batjocorite".

"Institutia fundamentala a presedintelui este golita de principalele atributii. Presedintele viitor, din 2014, va fi doar o simpla jucarie la Palatul Cotroceni. Este inadmisibil cum Crin Antonescu a compromis intreg actul de revizuire a Constitutiei prin modul in care a girat activitatea comisiei. Ca unul care tinde si isi doreste poate mai presus ca orice sa ajunga presedintele Romaniei, a acceptat sa transforme aceasta institutie fundamentala intr-una lipsita de valoare. Avem un presedinte ales de popor cu atributii ale unui presedinte ales de Parlament, o republica semiprezidentiala prin votul poporului, transformata intr-o republica semiparlamentara prin atributiile pe care doreste sa i le confere actuala majoritate", a afirmat Oltean.

El a spus ca PDL nu a dorit sa "gireze sub nicio forma aceasta activitate a Comisiei", nu a dorit ca "amprenta lui sa se regaseasca pe acest act ilegitim al Comisiei" si a luat decizia de a se retrage din Comisia de revizuire a Constitutiei si de a folosi alte mijloace pentru ca populatia sa fie corect informata legat de "modul inadmisibil si inacceptabil" in care actuala putere doreste sa revizuiasca Constitutia.

"Evident ca avem doua parghii pe care le vom folosi cand va fi cazul: contestatia la Curtea Constitutionala si boicotarea referendumului care va fi organizat, daca va fi organizat pentru adoptarea Constitutiei. Sunt parghii pe care le vom folosi pentru ca poporul sa poata decide, pentru ca cel care va decide evident ca este poporul", a mai spus Ioan Oltean.

Intrebat daca este posibil sa nu existe un referendum pentru revizuirea Constitutiei in viitorul apropiat, Oltean a spus: "Evident!".

Citeste si:
Claudiu Năsui face dezvăluiri șocante despre 9 membri PNL
Năsui, dezvăluiri șocante...

"Eu cred ca Curtea Constitutionala nu va putea valida revizuirea Constitutiei atat timp cat puterea nu tine cont de vointa populara. Intr-o decizie a CCR de anul trecut se spunea foarte clar ca este inadmisibil ca puterea sa nu tina cont de vointa populara exprimata prin referendumul din noiembrie 2009. Noi speram ca aceasta hotarare a Curtii sa fie respectata si sa se tina cont de ea atunci cand se va face analiza proiectului adoptat de Parlament. De altfel, vedeti ca ei s-au angajat ca pana in toamna sa faca si referendum. Acum au amanat dezbaterea Constitutiei pana in toamna, asa ca totul se amana. Cand se apropie sorocul, mai dau un termen", a conchis Oltean.

Proiectul de revizuire a Constitutiei a trecut de comisia parlamentara special constituita in acest scop, insa pana la a fi supus aprobarii cetatenilor, prin referendum, acesta trebuie sa treaca de Parlament si sa fie avizat, in cel putin doua randuri, de Curtea Constitutionala.

Citeste si:
Crin Antonescu, despre amnistie: Nu cred ca se va da. Daca se da...
Crin Antonescu, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.