Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat, marti, ca votul dat in Parlament pe solicitarea presedintelui privind initierea referendumului a fost "o smecherie" a puterii, iar democrat-liberalii vor cere convocarea Birourilor permanente ale Parlamentului pentru a discuta acest subiect.

"Noi vom solicita Birourilor Permanente sa se reuneasca si sa hotarasca: «Domn'e, fa o hotarare pe respingere!». Daca era o hotarare corecta, gandita, trebuia sa spuna «Hotarare... admite sau respinge...»", a aratat Toader, potrivit MEDIAFAX.

El a mai spus ca puterea a gandit, marti, "o smecherie".

"A fost o smecherie ca sa spuna: «Noi, Parlamentul, ne-am facut treaba, ne-am adunat, am avut un punct de vedere, dar finalul este tot cum vrem noi»", a adaugat Mircea Toader.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a precizat, marti, ca Parlamentul si-a indeplinit procedura in cazul initiativei presedintelui privind un nou referendum, nu exista nicio hotararte, iar, dupa 20 de zile, Traian Basescu poate sa stabileasca cand vrea declansarea referendumului.

"Din punct de vedere juridic, este una din acele situatii in care Parlamentul si-a indeplinit obligatia, dar nu exista un proiect de hotarare. Din pacate, a fost un proiect de avizare favorabila care nu a intrunit numarul de voturi necesar, presedintele este obligat sa astepte 20 de zile. Parlamentul si-a facut datoria si presedintele, dupa acest termen, poate sa stabileasca cand vrea domnia sa declansarea referendumului", a explicat Zgonea ziaristilor.

El a spus ca, daca raportul favorabil intrunea numarul de voturi necesare, atunci se publica in Monitorul Oficial, daca nu, procedura se considera indeplinita.

"Din punctul meu de vedere, procedura este indeplinita. Daca grupurile parlamentare vor un proiect de hotarare, pot sa-l redacteze si pana saptamana viitoare, daca nu, fiecare parlamentar si-a indeplinit prevederea constitutionala, a votat fie in comisie, fie in plen, din acest punct de vedere nu puteti spune ca Parlamentul a blocat, a obstructionat sau, in cel mai rau caz, s-a impotrivit dezbaterii pe aceasta cerere a presedintelui", a spus Zgonea.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Citeste si: Aviz negativ pentru referendumul lui Basescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.