Ministrul Agriculturii a anuntat miercuri, in urma unor discutii cu producatorii si procesatorii de lapte, ca pana la 30 iunie va fi infiintat un fond mutual dupa modelul celui francez care sa contribuie la diminuarea riscurilor fermierilor in cazul unor pierderi.

MADR arata intr-un comunicat ca fondurile mutuale au o tripla participare (agricultori, stat membru, Uniunea Europeana) si vizeaza responsabilizarea agricultorilor in ceea ce priveste gestionarea riscurilor, prin contributia financiara a acestora si mobilizarea finantarilor comunitare pentru gestionarea riscurilor.

Finantarea va fi asigurata din cotizatiile agricultorilor (35%) si a Fondului Mutual (65%), din care contributie UE (47,75%) si cea a Romaniei (16,25%).

Astfel, sunt trei tipuri de riscuri pentru care fermierii vor fi despagubiti - aparitia unui focar de boala la animale, cu conditia ca aceasta sa figureze pe lista stabilita de Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor sau in anexa la Decizia Consiliului din 26 iunie 1990 privind anumite cheltuieli in domeniul veterinar, a unui focar de boala la plante, respectiv a unui incident de mediu in cazul in care este vorba despre un episod specific legat de un eveniment punctual si cu o dimensiune geografica limitata, scrie MEDIAFAX.

Vor fi eligibile pentru acordarea de despagubiri din fondurile mutuale in special costuri legate de pierderea de animale sau de plante, pierderea activitatii pe exploatatie, in special cea inerenta scaderii performantelor zootehnice ale animalelor sau a randamentului plantelor, pierderi de ordin economic si comercial, in special cele provenite din restrictionarea sau interzicerea circulatiei sau schimbului, din limitarea zonelor pentru pasunat sau din schimbarea destinatiei productiei.

Printre pierderile economice neeligibile se regasesc cele care fac deja obiectul unei cofinantari comunitare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.