Deputatul PDL Elena Udrea a declarat, duminica, la Baile Tusnad, ca nu este de acord cu autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, ca articolul 1 din Constitutie nu trebuie atins si ca utilizarea limbii maghiare in institutiile publice si de invatamant este suficienta.

Intrebata de ziaristi care este parerea sa despre declaratiile presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, facute in 15 martie in Harghita, ca nazuinta comunitatii maghiare este "autonomia teritoriala", Elena Udrea a declarat ca articolul 1 din Constitutie, potrivit caruia "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil", nu trebuie atins, transmite MEDIAFAX.

"Categoric sunt, in acest moment, pentru neatingerea articolului 1 din Constitutie", a declarat Udrea, adaugand ca nu este de acord cu autonomia teritoriala solicitata de maghiarii din Transilvania.

In opinia acesteia, autonomia administrativa este o solutie buna, iar discutiile care au la baza motivatii etnice nu trebuie exacerbate.

"Nu sunt de acord cu autonomia teritoriala, dar sunt de acord cu autonomia administrativa, asa cum ne dorim cu totii, asa cum ca ministru am incercat sa ducem procesul de descentralizare catre teritoriu in mod real", a spus deputatul democrat-liberal.

Udrea considera ca politicienii trebuie sa manifeste responsabilitate, multe "probleme" fiind generate de interesele politicianiste care se manifesta, de obicei, in preajma alegerilor, fie in Romania, fie in Ungaria.

"Nu cred ca trebuie sa exacerbam discutiile care deja au pornit si de regula pornesc in preajma alegerilor, fie ca se intampla alegerile in Romania, fie ca se intampla in Ungaria, discutiile care pornesc de la motive etnice, la fel cum nu trebuie pus in discutie, in dezbatere, articolul 1 din Constitutie. Dar trebuie ca toata clasa politica sa priveasca responsabil la problemele pe care cred ca multe ori noi, politicienii, le generam", a adaugat liderul PDL.

Ea a explicat ca este la curent cu situatia din judetele Harghita si Covasna, pe care sustine ca le-a vizitat "mai des decat alti colegi de la Bucuresti", cu faptul ca cetatenii romani, de etnie romana si maghiara, pot convietui bine, "muncind" pentru prosperitatea regiunii, daca politicienii "nu inflameaza situatia in interes electoral".

Citeste si:
Elena Udrea, mesaj din pușcărie înainte de campania electorală
Elena Udrea, mesaj din...

"Cred ca multe dintre problemele pe care le auzim sau care se creeaza se genereaza, in primul rand, din interesul politicienilor care reprezinta aceste comunitati, cred ca trebuie privit cu mare atentie ce declaratii se fac, pentru ca ele pot fi escaladate, asa cum s-a intamplat acum ceva timp in urma cu povestea steagului Tinutului Secuiesc si cred ca orice astfel de subiect trebuie lansat in public, eventual, dar dupa ce exista solutii la nivelul clasei politice, pentru ca riscam sa inflamam comunitatile si este pacat. Oamenii acestia chiar pot trai impreuna bine si pot sa munceasca pentru prosperitatea comunitatii daca politicienii sunt responsabili si-i sprijina deopotriva pe romani si maghiari sa traiasca bine si nu inflameaza situatia in interes electoral", a mai spus Udrea.

Intrebata cum comenteaza o alta cerere a presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a cerut recunoasterea oficiala, prin Constitutie, a limbii maghiare in Transilvania, aceasta a afirmat ca utilizarea limbii maghiare in institutiile publice si de invatamant este suficienta.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

"Cred ca este OK cum este acum, exista posibilitatea sa inveti in limba materna, din punctul meu de vedere cred ca este suficienta situatia pe care o avem in acest moment legat de utilizarea limbii maghiare in institutiile publice si de invatamantul in limba maghiara", a declarat Udrea.

In opinia Elenei Udrea, "zona a fost tinuta in saracie tocmai pentru a putea fi manipulata de politicieni" cu astfel de argumente etnice, afirmand, totodata, ca prima care a inceput sa investeasca in judetele majoritar maghiare a fost guvernarea PDL.

"Pentru prima data, guvernarea PDL a venit si a investit in aceasta zona si a ridicat si gradul de infrastructura, a incercat sa sprijine investitorii si astazi arata schimbata. Aici si sub semnatura mea au venit peste 200 milioane de euro in cele doua judete. Zona a fost tinuta in saracie tocmai pentru a putea fi manipulata de politicieni cu argumente etnice, ma refer in principal la politicienii care reprezinta etnia maghiara dar, desigur, ca si politicienii romani profita de aceste situatii pentru a puncta electoral", a apreciat Elena Udrea.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Ea a precizat ca a facut referire la clasa politica incepand din 1989 incoace "si chiar inainte".

Elena Udrea a venit, duminica, in judetul Harghita pentru a-si prezenta motiunea in fata membrilor filialelor PDL Harghita si Covasna, reuniti la Baile Tusnad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.