Eurodeputatul PSD Corina Cretu a declarat, vineri, ca o femeie sobra, cu aspect mai putin atractiv, cum este Angela Merkel, nu ar fi avut nicio sansa in politica din Romania pentru ca nu ar fi fost urmarita de electorat, care prefera sa o priveasca la televizor pe Elena Udrea.

"Angela Merkel nu ar fi avut nicio sansa in politica din Romania, pentru ca oamenii ar fi schimbat sigur postul din telecomanda atunci cand ar fi vazut-o la televizor", a afirmat Cretu, intr-o dezbatere despre egalitatea de gen organizata de Institutul European din Romania, transmite MEDIAFAX.

Ea a facut aceasta afirmatie comentand rezultatele Eurobarometrului despre femei in contextul crizei, din care a rezultat ca in Romania criteriul aspectului fizic general si infatisarii femeii conteaza intr-o masura mult mai mare decat in alte tari europene in privinta selectarii de catre angajatori pentru ocuparea unui loc de munca.

Seriozitatea si solutiile propuse de Merkel ar avea un impact mult mai redus in tara noastra deoarece romanii s-au obisnuit sa ceara politicienilor sa arate bine si sa fie populari, considera Cretu, vicepresedinte pentru egalitate de gen al Grupului Socialist din Parlamentul European.

"Eu cred ca multi dintre cetateni cauta mai mult spectacol si de aceea au succes unii politicieni care nu aduc decat spectacol in viata politica. Exemplul doamnei Angela Merkel, ea asa, ca personalitate, nu este foarte atractiva, dar ea aduce o seriozitate in viata politica a Germaniei, aduce solutii, desi este de alta culoare politica de cum sunt eu. Dar cred ca intr-o campanie electorala oamenii din Romania nu ar fi stat cu sufletul la gura, asa cum o urmaresc pe Elena Udrea, de exemplu", a opinat eurodeputatul social-democrat.

Ea a adaugat ca acest lucru tine de cultura civica a alegatorilor, dar si a politicienilor, pentru ca in cele din urma in constiinta oamenilor raman totusi acei politicieni care lasa in urma idei, solutii si rezultate.

"Faptul ca acum avem tocuri sau nu avem tocuri sau aratam mai bine ne aduce o popularitate pe moment, dar nu pe termen lung si acest lucru este o chestiune pe care trebuie sa o invatam ca politicieni", a argumentat Cretu.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Europarlamentarul PSD a mai spus ca aceasta mentalitate se aplica in Romania nu numai cu privire la femeile politician pentru ca "si barbatii din politica se dau in spectacol ca sa atraga atentia".

"Nu e vorba numai de femei, cred ca este vorba de o anumita mentalitate a noastra, noi ne-am obisnuit, ca oameni politici, sa incercam sa ne facem atractivi si populari cu orice pret", a mai aratat ea.

Potrivit Eurobarometrului mentionat, 47% dintre romani au indicat ca femeile sunt evaluate de angajatori la ocuparea unui loc de munca in functie de aspect fizic si infatisare, fata de 33% media europeana. De asemenea, 33% dintre romani au indicat ca un alt criteriu luat in calcul la angajarea unei femei este varsta, fata de numai 23% media europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.